Mucize besinler arasında gösterilen süt ürünleri diş sağlığınız için önemli görevler üstleniyor. bu grubun içinde yer alan peynir, ağzın pH dengesini düzenleyerek dişleri çürüklere karşı koruyor. Örneğin, şekerli gıdalar yedikten sonra tüketilecek bir miktar peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini azaltıyor. Yine bu grupta yer alan yoğurt, kalsiyum yönünden zengin olmasıyla özellikle de periodontal rahatsızlığı olan bireylerdeki diş kökü iltihabını zayıflatıyor. Aynı zamanda kalsiyum, sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmeye, diş kayıplarını önlemeye yardım eder.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Meyve ve sebze, yüksek su içeriğine sahip olması nedeniyle diş ve diş eti sağlığını korumak için çok uygundur. Çünkü artan su miktarı meyve ve sebzelerin bünyesinde yer alan şekerin etkisini azaltır. Bunun yanı sıra meyve ve sebzeler diş çürüklerinin oluşmasını engeller. Tükürük fonksiyonlarını arttırarak çürüklere zemin hazırlayan uygun ortamın oluşmasına izin vermezler. Dişler için faydalı olan meyve seçenekleri arasında elma, çilek ve armut, sebzelerde ise brokoli, tatlı patates, havuç, kabak ve kereviz sıklıkla tercih edilebilir.
Yeşil çayda bulunan polifenol ve katesin maddesi, ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Ayrıca içindeki bitki bileşenleri dişleri kayganlaştırır ve yapışmayı azaltarak dişleri korur. Ağız içindeki mikroorganizmaları azaltarak, koku oluşumunu engeller.
Diş sağlığıyla ilgili doğru sanılan 8 yanlış! Süt dişleri neden önemli?
İnsan sağlığı için önemli bir yeri olan kuru yemişler söz konusu diş sağlığı olduğunda da aynı önemini koruyor. Çünkü kuru yemişler ve çekirdek dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içeriyor. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olurken çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor.
Somon ve diğer balıklarda bulunan omega 3 yağ asitleri, diş eti çekilmelerini ve diş eti sorunlarına iyi geliyor. Demir, iyot, çinko ve magnezyum minerallerini içeriyor. Aynı zamanda bünyesinde yer alan yüksek fosfor miktarı dişlerin ana maddesini oluşturuyor. Haliyle balıktan alacağınız bu maddeler dişlerin güçlenmesini ve sertleşmesini sağlıyor.
Tükürüğümüzde bulunan amiloz enzimi, karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Beyaz ekmeği tüketmeye başladığımız anda ise karbonhidrat şekere dönüşmeye başlıyor. Üstelik aynı şeker gibi dişlerin arasına girerek yapışıyor ve çürük oluşumunu hızlandırıyor.
Ağzın içinde şekerle beslenen Streptococcus mutans ve Streptococcus sorbrinus adında iki bakteri bulunuyor. Bu bakteriler, dişin üst yüzeyinde renksiz yapışkan bir plaka oluşturuyor. Oluşan bu plakalı yapı, tükürük ya da fırçalama ile temizlenmediğinde ise bakteriler tarafından aside dönüştürülerek ve diş minesine zarar vermeye başlıyor. İlk etapta küçük deliklere ya da diş erozyonuna sebep olan bu sorunlar, uzun vadede çürükler, meydana getiriyor.
Asitli içeceklerin başında gelen kola, hem fosforik asit hem şeker hem de sitrik asit içerir. Tüm bunlar, dişlerin çürümesinin önünü açarak diş kayıplarına yol açıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar günde dört bardak asitli içecek tüketmenin dişlerdeki bozulma riskini 12 yaş grubunda yüzde 25,2 oranında, 14 yaş grubundaysa yüzde 51,3 oranında arttırdığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda enerji içecekleri, sitrik asit ve şeker içerdikleri için dişler için fazlasıyla zararlı olabiliyor.
Kuru meyveler karbonhidrat yönünden zengin bir besin grubudur. Bu durum her ne kadar sağlık için iyi bir unsur olsa da diş sağlığı için aynı durum geçerli değildir. Çünkü karbonhidrat dişlerde şeker etkisi yaratır. Ayrıca yapışkanlıkları nedeni ile ağız içinde daha uzun süre kalır. Sürekli kuru meyve yiyip dişlerinizi fırçalamamanız dişlerinizin çürümesine neden olur.
Kahvenin en bilinen zararı, dişleri sarartması ve dişler üzerinde leke oluşmasına sebep olmasıdır. Üstelik bu etki, kalıcı sorunlara yol açabilir. Kahveyi bırakmak değil ama azaltmak ya da kahve sonrası bir bardak su içme alışkanlığı bu etkileri nispeten zayıflatabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?