İçindekiler
Ağız kanseri, dudakların ve ağız boşluğunun herhangi bir yerinde kanserli hücrelerin gelişimidir ve baş-boyun kanserleri olarak adlandırılan daha büyük bir kanser grubuna ait bir alt türdür. Ağız, mukozalı bir astarla kaplıdır ve skuamöz hücrelerden oluşur. Kanser çoğunlukla bu düz, ince, yassı hücrelerde başlar. Bu hücrelerdeki anormal değişiklikler her zaman kanserli hücrelere neden olmaz. Fibrom gibi iyi huylu tümörlere de yol açabilirler. Ancak bunlar tedavi edilmezse zamanla kanserli hücrelere dönüşebilirler.
Ağız kanserlerinin % 90’ı skuamöz hücrelerinde başlar ve ağızda geliştiği yere göre adlandırılır:
Nadiren görülen türleri ise şunlardır:
Ağız kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir ancak riskini artırabilecek pek çok etken vardır:
Geçmişte yemek borusu, deri, rahim ağzı, penis veya anüs kanseri geçirenlerin ağız kanseri olma riski daha yüksektir.
Ağız kanseri genellikle erken dönemde belirtilere neden olur ancak çoğunlukla dikkate alınmaz. Bu nedenle bu belirtilerden herhangi biri 2 haftadan uzun sürerse hiç vakit kaybetmeden bir hekime başvurun.
Hastanın şikâyetleri doğrultusunda sağlık geçmişi, alışkanlıkları ve aile öyküsü hakkında bilgi alınırken fiziksel muayene yapılır. Bu muayenede ağız tabanı, damak, boğazın arkası, dil, yanaklar ve boyundaki lenf düğümleri yakından incelenir.
Kanserli hücreleri saptamak için kullanılan bir testtir ve işlem esnasında acı hissedilmez. Ağız boşluğundaki şüpheli yaradan ya da büyüyen tümörden küçük bir hücre örneği fırça yardımıyla alınır ve örnek boyanarak mikroskop altında inceler. Bir anormallik bulunursa biyopsiye ihtiyaç duyulur.
Biyopsi ağız kanseri teşhisini doğrularsa uygulanacak tedaviye karar verebilmek için ağız kanserinin evresini saptamaya yönelik birtakım testler yapılır. Bu testler şunlardır:
Lenf bezi şişmesi neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi
Ağız kanseri genellikle boyundaki lenf bezlerine, üst veya alt çene kemiğine, tükürük bezlerine, yüz bölgesindeki cilde, karaciğer, akciğer ve beyne yayılabilir
Hastanın tedavi görürken kilosunu ve gücünü koruması için bir diyetisyen beslenme değerlendirmesi yapabilir ve hasta yeterince beslenemiyorsa beslenme tüpü takılabilir.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Özellikle radyasyon tedavisinden önce eksiksiz bir diş muayenesinin ve gerekli diş işlemlerinin yapılması önemlidir. Konuşma terapisti ise teşhis anında ve tedavi süresince ağız kanseri ya da tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek konuşma ya da yutma problemlerine yardımcı olmaya çalışır. Tedavi öncesi sigara kesinlikle bırakılmalıdır çünkü sigara tedaviden alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyebilir.
Ağız kanserin türü, evresi ve hastanın genel sağlığı gibi faktörler uygulanacak tedavi yöntemlerini belirler. Başlıca ağız kanseri tedavileri şunlardır:
Cerrah, tüm kanserli hücreleri çıkardığından emin olmak için tümörü ve çevreyi saran sağlıklı bir doku payını kesebilir. Küçük tümörler, küçük cerrahi müdahaleyle çıkarılabilir. Bazı erken evre kanserlerde lazer ameliyatı da uygulanabilir. Daha büyük tümörler, örneğin çene kemiğinin bir bölümünü veya dilin bir kısmını çıkarmak gibi, daha kapsamlı cerrahi müdahale gerektirebilir.
HPV virüsü nasıl bulaşır? Rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavisi
Kanserli hücreler boyundaki lenf bezlerine yayılırsa veya kanserin büyüklüğüne bağlı olarak yüksek risk varsa boyundaki kanserli lenf bezlerini ve ilgili dokuları çıkarmak için bu ameliyat uygulanabilir. Boyun diseksiyonu, lenf bezlerine yayılan tüm kanserli hücreleri temizler. Boyunda ameliyat izi kalır ama enfeksiyonlarla savaşma yeteneği etkilenmez.
Kanserli bölge alındıktan sonra hastanın konuşma ve yeme kabiliyetini yeniden kazanması için rekonstrüktif cerrahi uygulanabilir. Ağzı yeniden oluşturmak için vücudun diğer bölgelerinden kemik tozları, deri veya kas nakledebilir. Doğal dişlerin yerine diş implantları kanser tedavisi esnasında veya iyileştikten sonra yerleştirilebilir.
Cerrahi müdahale kanama ve enfeksiyon riski taşır. Dış görünümü, konuşma ve yutma yeteneğini etkileyebilir. Yiyecek, içecek ve ilaç almaya yardımcı olacak bir beslenme tüpüne ihtiyaç duyulabilir. Kısa süreli kullanımda buruna ve karına; uzun vadede cilt altına ve mideye beslenme tüpü sokulabilir.
Radyasyon tedavisinde kanserli hücreleri öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Tedavi genellikle vücudun dışındaki bir makineyle (harici ışın radyasyonu) yapılır ve kanserin geri dönmesini önlemek için ameliyattan sonra verilir. Özellikle erken evre dil kanserinde brakiterapi (dahili ışın radyasyonu) uygulanabilir. Bu işlem, genel anesteziyle radyoaktif implantları doğrudan tümöre yerleştirmeyi kapsar. İmplantlar 1-8 gün burada bırakılarak yüksek dozda radyasyon verilir. Hasta, bir süre ziyaret edilemez ve radyasyon idrarla tamamen atılana kadar -örneğin hamile kadın ve çocuklarla temastan kaçınmak gibi- birtakım talimatlara uyması gerekir.
Radyoaktif implantlar ağzın şişmesine ve implantlar çıkarıldıktan sonra 5-10 gün ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bazen radyasyon terapisi kemoterapiyle birleştirilebilir. İleri ağız kanserinde ise bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri ağız kuruluğu, diş çürümesi, çene kemiğine zarar verme, ağız yaraları, diş eti kanamaları, çene sertliği, yorgunluk ve kırmızı yanık benzeri cilt reaksiyonlarıdır.
Kemoterapi, kanserli hücreleri öldürmek için kimyasallar kullanan bir tedavidir. Kemoterapi ilaçları, tek başına veya diğer kanser tedavileriyle birlikte verilebilir. Özellikle kanser yayıldığında ya da tekrarlanma riski yüksek olduğunda radyasyon tedavisiyle birlikte sıklıkla uygulanır. Kemoterapinin yan etkileri alınan ilaçlara bağlıdır. Başlıca yan etkiler mide bulantısı, kusma ve saç dökülmesidir.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Hedefli ilaç tedavisi, kanserli hücrelerdeki anormalliklere odaklanır. Bu anormallikleri bloke ederek kanserli hücreleri öldürebilir. Ağız kanseri tedavisinde genellikle setuksimab isimli ilaç kullanılır ve özellikle erken ve ileri evrelerinde etkilidir. Kemoterapi veya radyasyon tedavisiyle birlikte uygulanır. Bazen kemoterapinin alternatifi olarak kullanılabilir ve radyasyon tedavisiyle birlikte verilebilir. Çünkü yan etkileri azdır. Ayrıca böbrek hastalığı veya hamilelik gibi tıbbi nedenlerle kemoterapi uygulanamayan hastalara da verilebilir. Yan etkileri akne benzeri döküntü gibi cilt reaksiyonlarıdır.
Tedaviden sonra, kanserin tekrarlanma olasılığına karşılık yaklaşık 5 yıl doktor kontrolünde olmak gerekir.
Ağız kanseri tedavisinde başarı oarnları çok yüksektir. Hastaların en az %60’ı 5 yıl veya daha uzun süre hayatta kalır. Erken evredeki tedaviden sonra hayatta kalma şansı %70-90 civarındadır. Bu kanserde erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.
Ağız kanseri için en etkili çözüm karanfil yağıdır. Bu yağ, ağrı kesici özelliklere sahiptir. Ayrıca tüm zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. 2-3 damla karanfil yağı suyla seyreltip pamuk yardımıyla yaralara uygulanır. Ortalama 2-3 dk. beklenip ağız suyla çalkalanır. İşlem düzenli olarak günde 1-2 kez 10 gün boyunca yapılmalıdır.
Ağız kanserine iyi gelen zerdeçal, yaraların yayılmasını engelleyip toksinlerle kansere neden olan serbest radikallerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı zerdeçal ile biraz su karıştırılarak macun kıvamına getirilip yaraların üzerine uygulanır. Yaklaşık 5 dk. beklenir ve ağız suyla çalkalanır.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Ağız kanserine neden olan bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaraların çoğalmasını engeller. Oksijen suyu biraz suyla karıştırılıp gargara olarak kullanılabilir. Günde 2-3 kez, yaklaşık 3 ay düzenli olarak kullanılmalıdır. Karışım gargara sırasında kesinlikle yutulmamalıdır.
Bu kürler ancak düzenli kullanıldıklarında etkili sonuçlar verebilir. Ancak öncesinde muhakkak doktora danışılmalıdır.
Beslenme, ağız kanseri tedavisinin önemli bir parçasıdır çünkü tedavilerin çoğu yemek yemeyi ve yutmayı zorlaştırır. Bu nedenle iştahsızlık ve kilo kaybı yaygındır. Bir diyetisyen ağız kanseri hastalarına uygun bir yiyecek menüsü hazırlayarak gereken kalori, vitamin ve mineralleri almalarını sağlayabilir. Ayrıca ağız kanseri hastalarına bol bol havuç suyu içmeleri ve her gün çiğ ya da pişmiş sarımsak tüketmeleri önerilir.
Kaynaklar ve Referanslar: 1- Oral Cancer, 2- Oral Cancer, 3- Mouth cancer
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?