Adli Tıp, enjeksiyon sonrası düşük ayak gelişimine ‘komplikasyon’ dedi

Yazan Dr. Erkin Göçmen
10 Ağustos 2016   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

adli-tip-kurumu2Torbalı Devlet Hastanesi acil servisinde görevli hekimin talimatı ile aynı yerde görevli hemşire tarafından hastaya uygulanan enjeksiyon sonrasında hastada düşük ayak gelişimine ilişkin ceza soruşturmasında, hemşire ve hekim kusurlu sayılmadı. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı verdi. Olaya ilişkin olarak alınan Adli tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulu Raporunda hastada gelişen düşük ayak tablosu, herhangi bir kusur ve ihmalden kaynaklanmayan komplikasyon olarak nitelendirildi.

Şikayet konusu olan bu olayda Torbalı Devlet Hastanesi acil servisinde hastanın sol gluteal bölgesinde yapılan enjeksiyon sonrasında sol ayağında uyuşma meydana gelmiş ve hasta bunu o sırada acil servisteki doktora ilettiğinde kendisine bir sorun bulunmadığı söylenerek taburcu edilmiştir. Ancak hasta aynı günün gecesinde tekrar hastaneye müracaat etmiş ve yine aynı hekim tarafından muayene edilmiş, neticede kendisine “acele etme geçer” denilmiş, ertesi gün bir kez daha aynı şikayetlerden dolayı yeniden acil servise gittiğinde sonrasında nöroloji bölümüne sevk edilmiştir.

Tıbbi komplikasyonun hukuki sorumluluğu ve Adli Tıp Kurumu’nun tutumu

Hastanın nöroloji uzmanınca bilahare yapılan muayenesinde siyatik sinirin zarar gördüğü ve düşük ayak geliştiği bildirilmiştir. Bunun üzerine hasta tarafından Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunulmuştur. Valilikçe yapılan ön inceleme sonucunda doktor ve hemşire için 4483 sayılı Kanun uyarınca soruşturma izin verilmiş ve Bölge İdare Mahkemesi de soruşturma iznini kaldırmamıştır.

Sonuçta dosya Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma konusu yapılmış ve gerekli işlemlerden sonra Adli Tıp Kurumundan bilirkişi görüşü istenilmiştir. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 2. İhtisas Kurulu’nun raporunda kişiye gluteal bölgeden intramusküler enjeksiyon yapıldığının anlaşıldığı enjekte edilen ilaçların doku içi yayılımı ile sinir hasarına neden olabileceklerinin tıbben bilindiği, bu durumun enjeksiyonların tekniğe uygun yapılması durumunda da önceden öngörülmeyecek ve önlenemeyecek arazlara sebep olabildiği belirtilmiş ve bu durum her türlü özene rağmen oluşabilecek herhangi bir kusur ve ihmalden kaynaklanmayan komplikasyon olarak nitelendirilmiştir.

Yine Adli tıp Kurumu Başkanlığın 2. İhtisas Kurulu’nun raporunda enjeksiyonun yapılış tekniği ve uygulanan bölgenin uyumsuzluğu yönünden tıbbi bir delil bulunmadığından bahisle enjeksiyonu gerçekleştiren sağlık personeline ve bu yönde talimat veren hekime herhangi bir kusur izafe edilmediği raporlanmıştır. Neticede bu rapora dayanılarak Cumhuriyet Savcılığınca takipsizlik kararı verilmiştir.

Konu Yargıtay incelemesine konu olmadığı için kararın emsal olma niteliği kuşkusuz zayıftır. Yargıtay ilgili ceza dairesi enjeksiyon uygulamasına bağlı zararlarda zaman zaman Adli tıp Kurumunun komplikasyon tespitine ilişkin raporlarını hükmüne esas alabilmekte zaman zaman da Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurasından da rapor alınmasını isteyebilmektedir.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

Pediatri konsültasyonu istemeyen doktor kusurlu bulundu; 18 ay hapis cezası

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
muharrem
muharrem
6 yıl önce

selamın aleykum ben diyarbakırdan muharrem çiçek aynı şey benimde başıma gelmiş halen sag ayagım düşük ve zaman gittikçede inceliyor.bu nasıl bir adaletse bakmayla yükümlüoldugum 6 kişi var ve şuan hiç bir iş yapamıyorum bu kararı verenler ALLAH için kendiniz gelin görün nasıl bir durum ondan sonra kararınızı verin tlf=0555 020… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla