Adaçayı binlerce yıldır geleneksel tıpta ağrı, ishal, soğuk algınlığı, sindirim ve ruhsal sorunların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Sıcak basması, sinirlilik gibi menopoz belirtilerini ve aşırı terlemeyi önleyebilir. Kolesterolü ve kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bitkide bulunan bol miktarda antioksidan bileşikler beyin sağlığı için faydalıdır ve özellikle Alzheimer’a karşı koruyucudur. İltihap giderici ve anti-bakteriyel bir bitkidir; ağız, diş ve üst solunum yolu sağlığı için faydalıdır. Adaçayı özleri bağışıklık sistemini güçlendirici polifenoller içerir ve bazı kanser türlerine karşı korur. Ada çayındaki K vitamini kemik sağlığını sağlar. Yaprakları ilaç yapımında kullanılır. Yemeklere baharat olarak eklenebilir, çay olarak tüketilebilir.
İçindekiler
Bilimsel olarak Salvia officinalis olarak bilinen adaçayı grimsi yeşil yaprakları ve odunsu bir sapı olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Ballıbabagiller familyasından (kekik, lavanta, nane, biberiye ile birlikte) olan bu şifalı bitki Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerine özgüdür. İlkbahar sonu veya yaz başında, adaçayı bitkileri lavanta ve beyazdan pembeye ve mor rengine değin değişen çiçekler açar. Adaçayı yaprakları trikom adı verilen küçük, saç benzeri yapılarla kaplıdır. Sabun ve kozmetik ürünlerinde parfüm olarak kullanılır.
Adaçayı K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminlerini içerir. Yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakır mineralleri vardır. Az miktarda kalori, protein, yağ ve lif içermektedir. Adaçayının faydaları içerdiği bileşiklerden kaynaklanır. 160’ın üzerinde polifenol içerir. Bunların bazıları ve etkili olanları rosmanirik, kafeik, klorojenik, elagik asittir. Apigenin, luteolin ve diosmetin gibi flavonoidler de bulunmaktadır.
Dünya genelinde 5600’den fazla farklı adaçayı türü vardır. Konusunda uzman botanikçi veya biyolog haricinde adaçayı türleri arasındaki farkın ayırt edilmesi mümkün değildir. Anadolu’da ‘adaçayı’ adı verilen bitkinin yaklaşık 565 farklı türü yetişmektedir.
Menopoz sırasında oluşan hormonal dengesizliklere östrojen eksikliği neden olur. Adaçayı içindeki bileşikler östrojen benzeri özelliklere sahip olduğundan özellikle menopozda yaşanan sıcak basmaları, aşırı terleme ve sinirliliği önlemede yardımcı olmaktadır. Adaçayı yapraklarının ve takviyesinin, adet düzensizlikleri, dismenore (ağrılı adet dönemleri), amenore (adetten kesilme) gibi sorunlarla baş etme kapasitesi bulunmaktadır.
Adaçayı güçlü bir terlemeyi durdurucu etkiye sahiptir, tüberküloz hastalarında gece terlemelerinin önlenmesi için ve hiperhidroz (aşırı terleme) hastalığına karşı kullanılır.
Adaçayı yaprakları ve özü bağırsak hareketlerini yatıştırmak ve hazımsızlık belirtilerini azaltmak için gaz giderici bir bitki olarak kullanılır. Ada çayında bulunan rosmarinik asit mide ve bağırsak spazmlarını önleyerek ishal ve gastrit oluşumunu engelleyebilir. Yaprakları, bağırsaklarda meydana gelebilecek iltihaplanma, enfeksiyon ve abdominal kolik (iç organlarda oluşan kas spazmı nedeniyle ortaya çıkan ağrı) tedavisinde faydalıdır.
Adaçayının uzun süreli (2-3 hafta) ve düzenli kullanımı (günde 2 kez çay olarak) kötü kolesterolün oluşmasını engelleyerek iyi kolesterol seviyelerini yükseltir. Yaprakları hiperlipidemik (kandaki yağ miktarında artışla karakterize bir hastalık) tip 2 diyabet hastalarda anti-hiperglisemik (kandaki yüksek şeker düzeyini indirme etkisi) ve total kolesterolde iyileştirici etkiye sahiptir.
Adaçayı yapraklarında bulunan kimyasallar karaciğerde depolanan glikoz salınımını düzenleyerek kan şekeri dalgalanmalarını önler ve tip 2 diyabetin oluşmasının önüne geçebilir. Ada çayı özleri kandaki serbest yağ asitlerinin fazlalığını temizlemeye yardımcı olarak insülin duyarlılığını artırabilir.
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Adaçayı içmenin kolon kanserinin başlangıç evrelerini baskılayabildiği yapılan araştırmalarda görülmüştür. Adaçayı özlerinde bulunan karnosol, kuersetin ve rosmarinik asit gibi güçlü antioksidanlar kanser hücrelerinin büyümesini baskılar ve ağız kanseri, karaciğer kanseri, serviks kanseri, meme kanseri, böbrek kanseri ve cilt kanserine karşı etkili olabilir.
Adaçayı bitkisinin kemoterapinin neden olduğu nöropatik ağrının kontrolüne yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kanıtlar yetersiz olsada düzenli olarak adaçayı tüketen kişilerin akciğer kanserine yakalanma olasılığı %54 daha az görülmektedir.
Araştırmalar adaçayı özünün hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalığının belirtilerinin giderilmesinde etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Bunu bellekte bir kimyasal haberci olarak çalışan ACH düzeylerinin parçalanmasını durdurarak yapmakta ve öğrenme, hafıza ve bilgi işleme yeteneklerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Alzheimer tedavisi ve hastalıkla yaşama rehberi: Öneriler ve uyarılar
Yaşlılığa bağlı konsantrasyon bozuklukları, dikkatsizlik gibi sorunlarla mücadele eder. Adaçayı özleri yetişkinlerde uyanıklık ve hafıza gücünde artış sağlamıştır. Zor bir sınav öncesi alınan adaçayı özü akıl yürütme gücü ve zihinsel uyanıklıkta artış sağlar.
Kaygı giderici ve sakinleştirici özelliği olan adaçayının içerdiği diosmetin, apigenin ve luteolinin gibi antioksidanlar, depresyon ve stres ile mücadele sağlar. Günde bir bardak adaçayı içmek depresyondan kaynaklanan olumsuzlukla mücadele etmeye yardım eder.
Adaçayı birçok gıdada yeterli düzeyde bulunmayan K vitamini içerir. Bu vitamin kemik yoğunluğu için ve yaşa bağlı bozulan kemik bütünlüğünün korunmasında son derece gereklidir. Adaçayı yapraklarını beslenme rutininize eklediğinizde kemiklerdeki incelme ve kırıkların oluşmasını önlemeye yetecek miktarın %27’sini alarak kemik sağlığıızı korumaya katkıda bulunabilirsiniz.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Adaçayı içeren topikal kremler (adaçayı yaprakları ile yapılan merhem) antibakteriyel etkisiyle egzama, sedef hastalığı ve akne gibi hastalıklara karşı bir savunma hattı oluşturur. Ciltte oluşan leke ve iltihaplı bölgelere düzenli olarak adaçayı özü uygulaması çirkin görünümleri kademeli olarak ortadan kaldırabilir ve UV ışınlarından kaynaklanan cilt kızarıklığını önler. Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtilerinin giderilmesine yardımcı olabilir.
Dişleri beyazlatma özelliği olan adaçayı, antimikrobiyal etkileriyle boğaz enfeksiyonlarının, diş apselerinin, enfekte diş etlerinin ve ağız ülserlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Sentetik gargaralar yerine demlenmiş adaçayı ile günde 5 kez gargara yapmak boğaz ağrısı ve iltihabına (farenjit), diş eti kanaması ve stomatite (ağız içi iltihabı) iyi gelir.
Her gargaradan sonra 1 saat boyunca yemek ve içecek tüketilmemelidir. Adaçayı gargarası diş boşluğuna sebep olan Streptococcus mutans bakterilerine engel olur.
Ada çayında bulunan luteolin ve rosmarinik ve ursolik asit gibi güçlü anti-inflamatuar (iltihap önleyici) bileşikler artrit, gut, bronşit ve astımla mücadele eder. Luteolin iltihap oluşmasına yol açan enzimleri baskılar. Romatizmaya bağlı iltihaplara karşı etkili olabilir. Adaçayı yapraklarının çiğnenmesi özellikle solunum ve gastrointestinal kanallarda iltihaplanmaya iyi gelebilir.
Adaçayında bulunan oleanolik asit ilaçlara (penisilin ve metisilin) dirençli bakterilerin büyümesini baskılar. Topikal olarak adaçayı uygulaması (tentür gibi) vücuda saldıran bakteriyel ve viral enfeksiyonları önlemek için kullanılabilir. Ayrıca ada çayı ve ravent (yaprak ve sapları ezilerek hekimlikte kullanılan bir bitki) içeren bir krem soğuktan kaynaklı yaraların iyileşmesi için piyasada bulunan Zovirax krem kadar etkilidir.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Adaçayı, düz kaslardaki gerginliği azaltan anti-spazmodik bir etkiye sahiptir ve astım atakları için buhar solumasında kullanılabilir. Hava yollarındaki mukoza tıkanıklığının giderilmesine ve iltihabı kontrol etmek veya önlemeye yardımcı olabilir.
Ada çayının anten kısımlarından hazırlanan uçucu yağında 120’den fazla bileşik vardır. Adaçayı yağı (sineol), bikinin yaprak ve çiçeklerinden, buhar ısıtılması yöntemiyle elde edilir. En fazla yağ Salvia officinalis çeşidinden elde edilir fakat Anadolu’da salvia triloba yetiştirilir ve acı elma yağı olarak bilinir.
Afrodizyak nedir? Arzu ve cinsel gücü arttıran besinler ve kokular
Bütün yaprak olarak kurutulan adaçayı kırılmış veya ezilmiş olanlardan daha fazla tat sağlar. Bu nedenle kullanılacağı ana kadar yaprakların mümkün olduğunca kırılmaması gerekir.
Adaçayından üretilen baharat genellikle et yemeklerinde kullanılmaktadır. Patlıcan, bezelye, domates, peynir ve fasulye gibi yiyeceklerle de iyi gitmektedir.
İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler
Adaçayı demlenerek içilir, dinlendirici, lezzetli ve doğal olarak kafeinsizdir. Hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır.
Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru adaçayı yaprağı bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir. Şeker ilavesi isteğe bağlıdır.
Adaçayı kesinlikle kaynatılmamalıdır, kaynamış suda haşlanmalıdır ve uzun süre bekletilmeden taze tüketilmelidir.
Bulunulan ortamda temiz, mikroplardan ve zararlı bakterilerden arınmış bir hava solumak isteniyorsa adaçayı yakmak etkili ve doğal bir çözümdür. Adaçayı yakmak için en uygun tür beyaz adaçayıdır. Bir avuç dolusu kurutulmuş beyaz adaçayı veya birkaç dal kuru adaçayını ucundan yakın ve üfleyerek alevini söndürün. O hafif hafif tütmeye devam edecektir. Ancak sönmemesi için dalların bir arada olmasına özen gösterin. Bir pencereyi hafif aralık bırakın ama tütsüyü pencereden uzak bir köşeye koyun.
Bu işlemle havadaki bakteri oranında %94’lük bir azalma sağlanır, bu etki 1 gün boyunca devam eder. Yanan adaçayının (ortamdaki duman atıldıktan sonra) astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Negatif enerjinin giderilmesini, stresten uzaklaşılmasını sağlar. Canlandırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Adaçayının 700 türü olduğu ileri sürülmektedir ve bunlardan en önemlileri Tıbbi Adaçayı; Salvia officinalis, Dallı Adaçayı; Salvia triloba, Misk Adaçayı; Salvia sclerea, Yüksük Adaçayı; Salvia sideritis ve İspanya Adaçayı; Salvia lavandulitolia ve de Çin Adaçayı; Salvia miltiorrihiza’yı sayabiliriz. Tıbbi Adaçayının yetiştiği yöreye göre çeşitli alt türleri vardır ve bunlardan en… Devamını oku »