Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuran hastaların %70’inin acil olmadığının tespit edilmesi üzerine ‘kırmızı-sarı-yeşil alan’ uygulamasına geçti. Bakanlık, bel ağrısı, nezle grip hali ve kulak akıntısı gibi acil müdahale gerektirmeyen rahatsızlıkları yeşil alana alarak acil serviste tedavi olan kişilerden 5 lira ücret alacak. Kamu hastaneleri kurumuna günlük ayakta başvuran hasta sayısının 766 bin, acil servise gelen sayısının ise 232 bin olduğunu belirten Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Acil servislerde yapılan acil olmayan hastaların katkı payı vermesi gibi bir uygulama söz konusu. Gündüz herhangi bir özel hastaneye başvuran kişi 12 lira katkı payı veriyor. Bu kişi yine özel hastanenin acil servisine başvurursa 12 lira ödeyecek. Bizim hastanemize başvururlarsa 5 lira bir ilave katkı payı verecek” dedi.
‘Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması’ konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, acil sağlık hizmetlerinin acil servislerde yerine getirilen bir hizmet olduğunu ve gelen hasta gruplarının geliş sebebi ve muayene bulgularına göre kendi sınıflaması içinde sarı-kırmızı ve yeşil olarak 3 renkte değerlendirildiğini söyledi.
Yeni uygulama sadece acil olmayan hastalar için geçerli
Acil sağlık hizmetlerinden ücret alınmamasının genel geçer bir kural olduğunu ve hali hazırda da devam eden bir süreç olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, şu bilgileri verdi: “Hastanelerimize başvuran tüm hastaların acil servise başvuran tüm hastaların kabulü değerlendirmesi laboratuvar ve klinik olarak değerlendirilmesi ve hastalığın sonuçlandırılması yine bakanlığımız hastanelerinde, özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde hali hazırda devam eden bir süreçtir bunda bir değişiklik yok. Bir takım hastaların kabulü bir kısım hastaların reddi söz konusu değil. Ancak gelen hastalar değerlendirildikten sonra yeşil hasta olarak kabul edilen hasta grubundan katkı payı alınması şuan ki genelge ile karara bağlanan bir unsurdur.”
Acile başvuran hasta sayı 250 bine yaklaştı
2013 yılında kamu hastaneleri kurumuna toplamda günlük ayaktan başvuran hasta sayısının 766 bin, acil servise gelen sayısının ise 232 bin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Gelen her 4 hastadan birden fazlası acil servislerde değerlendiriliyor. Bunlarında önemli bir kısmı mesai sonrası saat 17’den sonra 22-23 saatleri arasına yığılmış durumda. Bir zaman yönetimi sorunu ile karşı karşıyayız. Biz acil servislerimiz yapısı ve hasta profiline bakıldığında özellikle sarı ve kırmızı alanları bu yoğun yeşil hasta baskısından dolayı mağdur olduğu ve bir kısım hastaların sağlık hizmetini yerinde almakla almamak gibi bir risk altında olduğu ile ilgili değerlendirilme yapıldı ve bu mihvalde alınan yeni bir ölçüdür bu” dedi
Acile başvuran hastaların %70 acil hastası değil
Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi’nin günlük hasta sayısının acil servislerde ortalama 2 bin 200 iken poliklinik hizmeti alanların sayısının ise 4 bin 700 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu,sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla %33-34’lerde bir hasta grubunun acilden girmesi söz konusu. Biz bunların alt sekmelerine baktığımızda ne kadarı gerçek anlamda acil ne kadarı sarı veya kırmızı alanda diye ifade edecek olursak bu anlam da hastaların yüzde 70- ila 80’inin yeşil hasta olduğu ve bunların gündüz mesai saatlerinde de polikliniğe başvurabileceğini gözlemledik. Bu anlamda eğer bu hastamız gündüz mesai saatleri içinde gelse idi yine aynı ücretlendirme ile karşı karşıya kalacaktı. Bir uygulama farklığını içinde değiliz. Acil servislerde yapılan acil olmayan hastaların katkı payı vermesi gibi bir uygulama söz konusudur. Herhangi bir şekilde müdahale edilen kaza geçiren her hangi bir ciddi sorun yaşayan bir hastanın burada ücret vermesi söz konusu değil.”
Yeşil alanda tedavi edilecek hastalarla ilgili bel ağrısı, nezle grip hali ve kulak akıntısı durumlarında geçerli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Ertesi günde gelmesinde bir sakınca olmayan durumlardır. Ancak havale geçiren bir hasta sarı alandadır. Trafik kazası geçiren bir hasta kırmızı alandadır. Kalp krizi geçiren bir hasta kırmızı alandadır. Felçli bir tablo yaşayan yüksek tansiyon krizi geçiren bir hasta sarı veya kırmızı alandadır. Herhangi bir acil servise geldiğinde müdahale edilen bir hasta herhangi bir müdahalede bulunulan hasta sarı veya kırmızı alandadır. Gözlemde kalan sarı veya kırmızı alandadır. Aslında herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulan tıbbi tedavinin süreç açısından bakıldığında belli bir zaman aldığı gözlem odasında yatırıldığı veya herhangi bir müdahale yapılan hasta bu anlamda herhangi bir ücret ödemeyle karşı karşıya kalmayacaktır. Söz konusu hasta grubu ayaktan yürüyerek acil servise gelen poliklinik hizmetini alan ardından reçetesi alıp akşam veya mesai saatlerinden sonra giden hasta gruplarıdır. Bunların önemli bir kısmı bir ertesi güne veya başka zamana gelecek hasta grubudur. Eğer bu hasta gündüz gelseydi o hasta yine tetkiklerini yaptıracak ve katkı payını verecekti. Bu kişi yine özel hastanenin acil servisine başvurursa 12 lira ödeyecek. Bizim hastanemize başvururlarsa 5 lira bir ilave katkı payı verecek” diye konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?