Medikal Akademi Yayın Ekibi Olarak Tüm Okurlarımızın Yeni Yılını Kutluyoruz Sağlıklı ve Keyifli Bir Yıl Diliyoruz Tüm Sağlık Çalışanlarının Şiddetsiz ve Tasasız Bir Yıl Geçirmesini Diliyoruz
Newcastle Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin geliştirdiği yeni bir akciğer tarama yöntemi, solunum hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli avantajlar sağlayabilir. Yöntem sayesinde hastalık seyri gerçek zamanlı olarak gözlemlenebiliyor.
Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, atogepant, hem epizodik hem de kronik migren hastalarında migren günlerini azaltarak yaşam kalitesini artırıyor.
Erkeklerde kadınlara oranla dört kat daha fazla görülen otizm ile ilgili yeni yapılan araştırmalar OSB’nin erkeklerde neden daha yaygın olduğuna dair önemli genetik bulgular ortaya koydu. American Journal of Human Genetics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, X kromozomundaki DDX53 geninin otizmde rol oynayabileceği gösterildi…
Kalp-damar hastalıklarının tüm dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Nuray Yazıhan, doğru beslenme alışkanlıklarının bu hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynadığını, Akdeniz diyetinin kalp-damar hastalıkları gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını vurguladı.
Menarini Türkiye, Rönesans’ın doğduğu topraklardan aldığı ilhamla İtalyan sanat eserlerinin yorumlandığı videoları sanatseverlerle buluşturuyor. Menarini bu projeyle, sanatın herkese açık ve erişilebilir olmasını sağlayarak, Türkiye ve İtalya arasında kültürel bir köprü kurmayı amaçlıyor.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye Aşı Enstitüsü, Pfizer Türkiye ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği iş birliğiyle “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi.
Japonya bilim insanları eksik dişlerin yeniden çıkmasını sağlayan yenilikçi bir ilaç üzerinde çalışıyor. Journal of Oral Biosciences’ta yayınlanan araştırmaya göre, testleri süren bu ilaç, diş etlerinin altında gizli kalan ve genelde işlevsiz olan üçüncü diş tomurcuklarını harekete geçirerek dişlerin yeniden büyümesini sağlıyor.
Yeterli sağlık okuryazarlığına sahip bireylerin, uygun sağlık hizmetlerine daha hızlı erişebildiğini ve tedavi süreçlerini daha etkin yönetebildiğini söyleyen TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sağlık okuryazarlığı seviyesi düştükçe kronik hastalıklar riskinin arttığını belirtti.
Tulane Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, beslenme şekliniz sadece sizin sağlığınızı etkilemiyor, ayrıca torunlarınızın sağlığını da ciddi şekilde etkileyebiliyor.
Kanser tedavisinde yaşanan gelişmelerin özellikle erişkin lösemi hastaları için umut verici sonuçlar doğurduğunu söyleyen Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tekgündüz, akut myeloid lösemi ve lenfoblastik lösemi tedavisinde başarının önemli ölçüde arttığını belirtti.