Yeni yapılan bir araştırma, yıllardır vitamin endüstrisi tarafından enerjiyi artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı öne sürülen B6 ve B12 vitaminlerinin uzun süreli ve yüksek dozda alındığında, erkeklerde akciğer kanseri riskini 2 ila 4 kat artırdığını gösterdi. Riskin, 10 yıl 20 mg’lık B6 veya 55 mikrogram’lık B12 alan sigara içen erkeklerde daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu dozda B6 alan sigara içen erkeklerde akciğer kanseri gelişme olasılığının 3 kat daha yüksek olduğu anlaşıldı. Günde 55 mikrogram B12 alan sigara içen erkeklerde ise risk 4 kat daha fazla.
Ohio Devlet Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi – Arthur G. James Kanser Hastanesi ve Richard J. Solove Araştırma Enstitüsü, Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ve Ulusal Tayvan Üniversitesi araştırmacıları, bulgularını 22 Ağustos 2017’de Journal of Clinical Oncology’de yayınladılar. Bu, uzun süreli yüksek doz B6 / B12 takviyesi kullanımı ve akciğer kanseri riski oluşumu arasındaki ilişkiye bakmak için yapılan ilk çalışma oldu. Bugüne kadar bu takviyelerin kanser riskini azalttığı düşünülüyordu.
Akciğer kanseri hastalarının sadece %15’i erken teşhis edilebiliyor
Bu araştırma için Theodore Brasky ve meslektaşları, vitamin takviyeleri ve kanser riskini araştırmak için tasarlanmış uzun süreli ileri bir gözlem çalışması olan Vitaminler ve Yaşam Tarzı Programı’na (VITAL) katılan 77 binden fazla katılımcının verilerini analiz ettiler. Tüm katılımcılar, 2000 ve 2002 yılları arasında Washington eyaletinde yaşayan 50-76 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor. Araştırmacılar, katılımcıların son 10 yılda kullandıkları B vitaminleri hakkındaki tüm bilgileri (dozaj, kullanım süresi) değerlendirdi.
Bu yeni analiz için araştırmacılar, kişisel sigara içme öyküsü, yaş, ırk, eğitim, vücut ölçüsü, alkol tüketimi, kanser veya kronik akciğer hastalığının kişisel geçmişi, ailenin akciğer kanseri öyküsü ve antibiyotik kullanımı gibi çeşitli faktörler için istatistik teknikler kullandılar. Brasky, “Verilerimiz, çok uzun bir süre boyunca yüksek dozda B6 ve B12 alımının, sigara içen erkeklerde akciğer kanseri gelişme hızına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Bu kesinlikle konuyu daha fazla değerlendirmeye değecek bir endişe” dedi.
Bulguların, 10 yıl boyunca her gün bir multivitamin almaktan daha yüksek dozları içerdiğine dikkat çekerek, “Bunlar yalnızca yüksek doz B vitamini takviyelerini içermektedir ve bunlar ABD’de sağlık otoriteleri tarafından önerilen miktarlardır” dedi.
Vitamin takviyeleri ne zaman kullanılmalı? Fayda ve zararları nedir?
OSUCCC-James’te yüksek doz, uzun süreli B6 ve B12 takviyesi ve akciğer kanseri riskini daha ileri düzeyde değerlendirmek için başlatılan iki ek araştırma devam ediyor. Bir çalışma, kadınlarda riskin artmadığına ilişkin mevcut bulguyu doğrulamak için menopoz sonrası kadınları inceliyor. Diğeri ise erkeklerde yürütülen mevcut çalışmada gözlenen artış riskinin tekrarlanabilir olup olmadığını inceleyecek.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170822175515.htm
Makale kaynağı: ;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?