Araştırmacılar, 40 bin hastadan alınan kan örneklerini kullanan laboratuvar testinde, her bir kanser türüne özgü miRNA’yı yüzde 95’ten fazla doğrulukla tespit ettiler. Ancak araştırmacılar, kan saklanırken miRNA’nın değişebileceğini farkettiler. Bu nedenle, ağustos ayında 3.000 kişiden gelen taze kanın da kullanılması planlandı.
Kanserin erken teşhisinde devrim gibi yeni bir teknoloji: Taşınabilir cihaz
The Japan News, bugüne kadar kanseri belirlemek için kan kullanan bir takım çalışmalar yapıldığı halde, Japon ekibin yönteminin, tek bir testle birden fazla türü teşhis edebilen ilk yöntem olduğunu belirtti. Bu, bir yandan ayrı ayrı testlere olan ihtiyacı ortadan kaldırırken hastalığın doğru teşhis şansını da artırıyor.
Japon Ulusal Kanser Merkezi Araştırma Enstitüsü Moleküler ve Hücresel Tıp Bölümü Başkanı Yet Takahiro Ochiya, artık hastaların birden fazla test yaptırmak zorunda kalmayacaklarını vurgulayarak, “Bu testle gelecekte kanserin aşamalarını ve özelliklerini de saptamak mümkün olacak” dedi.
Tokyo Tıp Üniversitesi Moleküler Patoloji Departmanı Genel Sekreteri Masahiko Kuroda da, “Avrupa’da, miRNA’yu kullanarak hastalıkların erken teşhis edilmesi için yapılan araştırmalar aktif bir şekilde takip ediliyor ancak birçok hasta üzerinde analizin gerçekleştirildiği böyle bir çalışma yapılmamıştı. Böylece testin başarılı olduğu kanıtlanmış oldu” diye konuştu.
Japon araştırmacılar, kan testinin klinik araştırmalarına devam ederek 3 yıl içerisinde hükümet onayına sunmayı planlıyorlar. Kaynak: https://futurism.com/a-new-test-uses-a-single-drop-of-blood-to-screen-for-13-types-of-cancer/
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?