Reflü olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Yazan Dr. İbrahim Yalavaç
7 Ağustos 2016   |    25 Mart 2023    |   Kategori: Mide Hastalıkları, Reflü, Üye Yazıları Print

reflü

Beslenme kaynaklı rahatsızlıklar gün geçtikçe kanser gibi toplumu sarmaktadır. Ne yazık ki süreci tersine çevirmek yakın gelecekte pek mümkün değildir. Her ne kadar TV’lerdeki sağlıklı beslenme ağırlıklı programlara giderek ilgi artsa da beslenme tarzımız ve yaşam biçimimiz mide hastalıklarına davetiye çıkarmaya devam etmektedir. Günümüzün favori mide hastalıklarından birisi reflüdür. Doğuştan gelen anatomik bozukluklar veya kronik hastalıklar için sürekli kullanılması gereken ilaçlar nedeniyle meydana gelen reflü vakalarını geride bırakırsak bu hastalık tamamıyla kişinin hataları nedeniyle oluşur.

Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler

İnsan vücudu pek çok olumsuzluğu tolere edecek şekilde tasarlanmıştır. Zaman zaman fast food yemek veya tek başına stres yoğun çalışma koşulları reflüye neden olmaz. Yanlışların üst üste gelmesi veya aynı hatayı tekrar tekrar yapmak ise mide hastalıklarına dönüşü zor kapılar açar.

Reflüye neden olan şeyler öğünde mideyi dolduracak seviyede beslenme alışkanlığı, stres ile savaşın kaybedilmesi, haz uğruna yağlı, hamurlu, acılı gıdaların tüketilmeye devam edilmesi, tüketimi teşvik eden reklamlar ve filmlerin etkisi altında uzun vadede midede mideyi iflasa sürükleyen çay, kahve, alkol gibi alışkanlıklardır. Bunların yanı sıra mide fıtığı da reflüye neden olur.

Reflü Belirtileri

Midenin fokur fokur kaynaması, eğildikçe göğse doğru yanma oluşması, uzanma halinde ağza kadar sıvı gelmesi tipik reflü belirtileridir. Reflünün en net belirtisi ağza gelen sıvının kusma olmadan doğrudan gelmesidir. Bu mide ile yemek borusu arasındaki kapının işlevsiz hale geldiğini gösterir. Halk dilinde mide yanması gibi tabirler reflüyü işaret eder.

Ülser, reflü ve hazımsızlık problemleri olan hastalara beslenme önerileri

Başlangıç aşamasında reflü ilaca gerek kalmadan tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.Fakat kronik hale geldiğinde ilaç tedavisi bile yeterli gelmeyebilir. Ameliyat gerektiren reflü vakaları da vardır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla