Bir salgın boyutundan da söz edilebilir. Çünkü, Nisan ayında hastaların %71.7’si, Mayıs’ta %49’u negatif sonuç verirken, Haziran’da bu oran %29.5’e düşmüş durumdadır. Haziran’da hastaların %70.5’i pozitif sonuç vermiştir. Bu oranı yükselten de Bocavirus’tur. Bocavirus, gönderilen 44 örneğin %56.8’inde pozitif bulunurken (25 vaka pozitif),toplamda 33 pozitif örneğin de %75’ini oluşturmaktadır.
Nisan ayında pozitif vakalarda üstünlük Influenza A, Influenza B ve H1N1 iken (20 pozitif vakanın 15’i), Mayıs ve Haziran aylarında üstünlük tümüyle Bocavirus infeksiyonuna geçmiş durumdadır. Haziran ayı itibariyle, yalnızca 1 hastada Influenza A, 1 hastada RSV-B, 1 hastada Parainfluneza-4, 1 hastada Rhino/Enterovirus, 2 hastada Adenovirus, 1 hastada Metapneumovirus, 2 hastada da Mycoplasma pneumoniae saptanmıştır.
Çalışma, mültipleks Real-Time PCR yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yöntemle 18 virüs ve 4 atipik pnömoni etkeni bakteri (Klamidya, Legionella, Mikoplazma, Bordotella) saptanmaktadır. Virüsler içinde de Influenza A, B, H1N1, RSV-A ve B, Parainfluenza ¼, Coronavirus türleri, Rhino / Enterovirus, Adenovirus, Metapneumovirus ve Bocavirus Tip 1 bulunmaktadır. Kullanılan kit CE onaylıdır.
Bocavirus’un hastalık nedeni olduğu, ilk olarak 2005 yılında gösterilmiştir. Bocavirus, çocuklarda 5. Hastalık olarak bilinen hastalık tablosunu oluşturan Parvovirus B19 ile aynı virus ailesindendir ve benzerlik göstermektedir. Bocavirus infeksiyonlarında ateş, öksürük, solunum güçlüğü ortaya çıkmaktadır. Bocavirus infeksiyonu tanısı konulan ve hastaneye yatışı yapılan 18 hastanın 6’sında pnömoni, 8’inde bronşit, 2’sinde bronşiolit, 1’inde de laringotrakeit tablosu görülmüştür.
Domuz gribi vakalarının sayısı artıyor! Paniğe gerek var mı?
Bocavirusun, ağırlıklı olarak çocuklarda alt solunum yolu infeksiyonlarına neden olabileceği belirtilmektedir. Bocavirus ile ilgili araştırmaların, henüz yeterli düzeye ve bilgiye ulaşmadığı gözlenmektedir.
DSÖ, Türkiye’yi de Zika virüsü için riskli ülkeler arasında ilan etti
Yaşları belirlenen 41 Bocavirus olgusunda, 23 (%56) hasta 0-10 yaş arasında, 5 (%12) hasta 10-20 yaş arasında, 13 (%32) hasta ise 20 yaş üzerindedir. 20 yaş üzerindeki 13 hastanın da, 11’i 38 yaş üzerinde, 7’si ise 73 yaş üzerindedir. Belirtilen bu yaşlar, Bocavirus infeksiyonları yönünden ilk defa telaffuz edilmektedir.
Sonuç olarak, Bocavirus infeksiyonlarının toplum yaşamımızda yer aldığını, hastalığın dünya ölçeğinde de tam olarak bilinmediğini, yeni bilgilere gereksinim duyulduğunu, bizim verilerimizin bu amaçla bazı katkılar sağladığını belirtebilecek durumdayız.
Prof. Dr. Paşa Göktaş
Tıp Laboratuvarları Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
tiplab@tiplab.org
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?