Mikro-TESE operasyonundan sonra hastada hipogonadizm gelişmiştir. Hasta, doktorun mikro-TESE operasyonundan sonra gelişen hipogonadism konusunda işlemden önce bilgilendirilmediğini iddia etmektedir. Her ne kadar poliklinik muayene notunda “komplikasyonlar konusunda hastaya bilgi verildi” şeklinde bir ibare yazılmış olsa da bu yazının altında doktorun kaşesi ve hastanın imzası da bulunmamaktadır.
Neticede hasta, işlemi uygulayan hastaneye karşı tazminat davası açmış ve aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmuştur. Tazminat davasında doktor her TESE operasyonundan sonra testisten parça alınmasına bağlı olarak hipogonadism gelişebileceğini ve hastanın daha önce geçirdiği 2 adet TESE operasyonu sebebiyle muhtemel komplikasyonları bildiğini savunmuştur.
https://www.medikalakademi.com.tr/anayasa-mahkemesi-tam-gun-yasasi-iptal-erkin-gocmen/
Cumhuriyet Savcılığınca Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulundan rapor alınmış ve hastaya uygulanan işlemin tıp kurallarına uygun olduğu görüşü bildirilmiştir. Bunun üzerine hem Cumhuriyet Savcılığında takipsizlik kararı verilmiş hem de tazminat mahkemesinde bu rapora dayanılarak dava reddedilmiştir. Yerel Mahkeme kararı Yargıtayca da onamıştır.
Uyuşmazlık bir bireysel başvuru dosyası olarak Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmiştir. Konuyu inceleyen Yüksek Mahkeme, gerekçesinde Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen Hekimlik Meslek Etiği Kurallarına dayanarak bir hüküm kurmuştur.
Kararda bu düzenlemenin 26. maddesinde Aydınlatılmış Onam başlıklı kuralda yer alan: Hekim hastasını, hastanın sağlık durumu ve konulan tanı, önerilen tedavi yönteminin türü, başarı şansı ve süresi, tedavi yönteminin hastanın sağlığı için taşıdığı riskler, verilen ilaçların kullanılışı ve olası yan etkileri, hastanın önerilen tedaviyi kabul etmemesi durumunda hastalığın yaratacağı sonuçlar, olası tedavi seçenekleri ve riskleri konularında aydınlatır. Yapılacak aydınlatma hastanın kültürel, toplumsal ve ruhsal durumuna özen gösteren bir uygunlukta olmalıdır. Bilgiler hasta tarafından anlaşılabilecek biçimde verilmelidir, hükmüne göre karar verilmiştir.
Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde açıkça, hastalara uygulanacak her bir işlem ve tedavi yönünden hastanın aydınlatıldığını ve rızasının bulunduğunu ispatlama yükümlülüğünün hekim ya da hastanede olduğunun altı çizilmiş, başvurucunun mikro TESE operasyonun sonuçları sağlığı için taşıdığı riskler ve doğuracağı olası istenmeyen durumlar hakkında aydınlatıldığına dair rızasını içeren bir belgenin adı geçen mahkeme dosyasına sunulmadığını, dolayısıyla başvurucunun operasyona özgürce ve bilgilendirilmiş şekilde rıza verdiğinden söz edilemeyeceğini vurgulamıştır.
Sonuçta Yüksek Mahkeme başvurucunun geçirdiği mikro TESE ameliyatının tıbbi sonuçları ve muhtemel riskleri konusunda bilgilendirilmediği gerekçesi ile Anayasanın 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir. Daha önce de ifade ettiğimiz Anayasa Mahkemesi bu kararı ile ilk kez aydınlatılmış rıza konusunda bir içtihat oluşturmuştur. Meydana gelen içtihadı şu başlıklarla özetlemek mümkündür:
Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece hüküm fıkralarının değil gerekçelerinin de bağlayıcı olduğu kabul edilmektedir. Nitekim Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bir kararında bu husus şöyle ifade edilmiştir: “Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı Anayasanın 153. maddesinin son fıkrasında açıkça kurala bağlanmıştır. Bu kural gereği Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece hüküm fıkraları değil, hükme dayanak oluşturan temel gerekçeleri de bağlayıcıdır.”
Bu bakımdan Anayasa Mahkemesinin aydınlatılmış rıza konusundaki bu gerekçesi son derece önemlidir.
İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?