Tüp bebek tedavisi görenlerin dikkat etmesi gereken önemli konular!

21 Şubat 2015   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Gebelik, Kadın Hastalıkları, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Prof. Dr. Bülent Tıraş

Prof. Dr. Bülent Tıraş

Günümüzde tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının sayısı hızla artıyor. Ancak, bu tedaviyi gören kadınların önemli bir kısmı tedavi süreçleri ve sonrasında yapmaları gerekenler konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli hususlar hakkında bilgi veren  Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş, anne adaylarını doğru bilgilenme konusunda uyarırken yanlış ve hurafe bilgiler nedeniyle gereksiz stresten kaçınmalarını öneriyor. Tüp bebek konusunda ülkemizin saygın isimlerinden birisi olan Prof. Dr. Bülent Tıraş, anne adaylarının tüp bebek konusunda en çok merak ettikleri konusunda sorularımızı yanıtladı.

1 – Tüp bebek transferi sonrası nelere dikkat etmem gerekiyor?

Halk arasında bilinenlerin aksine, transfer yapıldıktan sonra hareket etmek, ağır kaldırmak, seyahat etmek, öksürmek, ıkınmak, yükseğe uzanmak, transferden hemen sonra ayağa kalkmak gibi aktivitelerin hamileliğin tutunma ve devamı üzerine hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Bu dönem içerisinde dikkat edilmesi gereken nokta, doktorların tavsiye ettiği ilaçların rutin bir şekilde aksatılmadan kullanılmasıdır. Aynı zamanda, eğer yumurtalıklarda yüksek oranda uyarılma ve büyüme oluşmuşsa, fazla ağrı ve rahatsızlık duyulmaması adına dinlenilmelidir.

test-tube-tup-bebek

2 – Tüp bebek; SİGARA ve İÇKİ

Sigara içiliyorsa, azaltılmalıdır. Sigara, rahmin kanlanmasını ciddi anlamda tetikler. Ancak sigarasız kalmak ve beyinde oluşan nikotin bağımlılığı, stresinizi önemli bir seviyede arttırıyorsa, kontrollü ve dikkatli bir şekilde içilen bir iki adet sigaranın zararı, içmemenin meydana getireceği zararlardan daha iyi olabilir.  Sarhoş olmayacak kadar az miktarda tüketilen alkolün de, tedavi süresince herhangi bir zararı görülmemiştir. Ayrıca bknz: http://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinden-sonra-bilinmesi-gereken-10-madde

3 – Embriyo transferinin ardından cinsel yaşam devam edebilir mi?

Cinsel yaşamın devamı, hamileliğin tutmasına engel olmaz. Ancak, yumurta toplama işleminin ardından yumurtalıkların hala fazlası ile büyük olabilmesi, vajinal yol ile kullanılan ilaçlar, bazen lekelenme şeklinde vajinal kanamalar, cinsel ilişki sürecini kadın tarafından rahatsız edici hale getirebilir.
anne-bebek-mom-baby

4 – Tüp bebek tedavisi ardından beslenme nasıl olmalı?

Verilebilinecek en önemli beslenme önerisi, günlük su tüketimidir. Gün içerisinde minimum 2 ile 3 litre olmak üzere, bol oranda sıvı tüketmek gerekir. Fakat su, diğer içecekler birlikte olacak şekilde değil, sade bir şekilde içilmesi gerekir. Meyve suyu, çay, limonata, ayran, kola vs. şeklinde olmamalıdır. Çay ve kahveden olabildiğince uzak durulmaya gayret edilmelidir. Kahveden uzak durulması, çayı da en az seviye de içilmesi yeterli olacaktır. Protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Omega 3’ten zengin olması nedeninden dolayı,  haftalık 1 ya da 2 kez tavsiye edilen balıkların yenmesi iyi olacaktır. Balık, kızartma şeklinde değil, buğulama veya ızgara olarak yenmelidir.

Embriyo nedir? Transferi nasıl yapılır? Aşamaları ve riskleri

Süt ve süt ürünleri, dönüşümlü bir şekilde kırmızı et ve beyaz et tüketimine de özen gösterilmelidir. C vitamini de bu dönem içerisinde oldukça önem taşır. Kivi, ananas ve muz da yenilmesi gereken meyveler arasındadır. Sebzeler ise, haşlama olacak şekilde yenmelidir. Folik asit bu dönemde en önemli alınması gereken besinlerden biridir. Folik asit tabletleri alınmalı, folik asit bakımından zengin fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde yeterli oranda yenmelidir. Folik asit, rahme tutunma hususunda olduğu kadar, tutunma gerçekleştikten sonra da, bebeğin anne karnında gelişimi için de önem taşımaktadır.

5 – Tüp bebek tedavisi ardından adet düzensizliği, adet gecikmesi:

Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar nedeni ile, tedavi sonrasına hamilelik sağlanamazsa 1 ya da 2 ay adet düzensizliği görülebilir. Genellikle herhangi bir ilaca gerek kalmaz ve bu sorun kendiliğinden düzelir. Adet döneminin gecikmesi durumunda, 10 ile 14 gün arasında beklemek gerekir. Bu zaman aşımının ardından hala adet kanaması gerçekleşmemiş ise, vakit kaybetmeden doktor ile görüşülmelidir.

Yumurta donasyonu nedir? Bu yöntemle bebek sahibi olmak mümkün mü?

6 – Tüp bebek tedavisi ardından kist:

Tüp bebek tedavisinin yumurta toplama evresinde, büyüklüğü 15 mm ve üzerinde olan yumurtalar toplanır. Geriye kalan ve büyüklüğü 15 mm nin altında olan yumurtalar, tedavi tamamlandıktan sonra ultrasonda kist şeklinde gözükebilir. Bu kistler kendiliğinden yok olur. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

7 – Tüp bebek tedavisi ardından gebelik testi:

tub-bebek-logoEmbriyo transferinin ardından 12 gün sonra, kanda  B HCG olarak bilinen hamilelik testi yapılır. Genelde anne adayları bu süre içerisinde sabredemeyerek idrar testi yaptırır. Erken yapılan testler, sonuç olarak yanıltıcı olabilir. Kısacası, tedavide uygulanan ilaçlar nedeni ile hamilelik oluşmuş gibi bir sonuç çıkabilir. Veya hamilelik oluştuğu halde, bu durum idrarda tespit edilemeyebilir. Gereksiz stres yaşanmaması için, doktorlar tarafından belirlenen test zamanı beklenmelidir. Kaynak: http://www.bulenttiras.com

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Deniz
Deniz
3 yıl önce

Merhabalar bnde 5 gündür transfer oldum yemeklerin içinde soğan tüketilmesinde Bi sakınca var mı

Elvan dalton
Elvan dalton
3 yıl önce

Yine de ağır kaldırmayın

Araç çubuğuna atla