Bilim insanları, kök hücre tedavisini kullanarak Tip 1 diyabeti tersine çevirmeyi başardılar. Saygın tıp dergisi Nature’de yayımlanan araştırma, milyonlarca Tip 1 diyabet hastası için umut verici bir tedavi seçeneği sunuyor. Çin’de gerçekleştirilen bu tedaviyle, Tip 1 diyabet hastası bir kadının vücudu iki buçuk ay içerisinde yeniden insülin üretmeye başladı ve hasta yaklaşık 1 yıldır insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duymadan hayatını gayet sağlıklı şekilde sürdürüyor.
Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten hücrelere saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. İnsülin, kan şekeri seviyelerini düzenleyen bir hormondur. İnsülin eksikliği, kandaki şekerin tehlikeli seviyelere yükselmesine neden olur ve bu da zamanla kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, sinir hasarı ve görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Çin’deki araştırmacılar, 25 yaşındaki Tip 1 diyabet hastası bir kadından yağ hücrelerini alarak bu hücreleri laboratuvarda kök hücrelere dönüştürdü. Ardından bu kök hücreler, insülin üreten adacık hücrelerine çevrildi ve hastanın karın kaslarına enjekte edildi. Tedaviden iki buçuk ay sonra, hastanın vücudu artık insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duymadan kan şekerini düzenleyebiliyordu.
Araştırmacılar, kadının tedaviden bir yıl sonra hala insülin enjeksiyonu olmadan kan şekerini kontrol edebildiğini bildirdi. Kadının kan şekeri seviyeleri, tedaviden önce hedef aralıkta yalnızca %43 oranında tutulabiliyor iken, tedaviden dört ay sonra bu oran %96’ya çıktı. Ayrıca, uzun dönemli kan şekeri kontrolünü gösteren HbA1c seviyeleri de diyabetik olmayan seviyelere düştü.
Bu tedavi, diyabet tedavisinde kök hücrelerin kullanımı açısından önemli bir dönüm noktası. Peking Üniversitesi’nden araştırmacılar, deneme sürecine iki yeni hasta daha dahil etti. Araştırmaların devam etmesi ve daha fazla hasta üzerinde denenmesi planlanıyor.
Uzmanlar, kök hücre tedavisi ile diyabet gibi uzun süre tedavi edilemeyen hastalıkların tedavi edilebileceğini düşünüyor. Ancak araştırmacılar, bu tedavinin daha geniş kitlelere ulaştırılmasının önündeki zorluklara dikkat çekiyor. Kök hücre tedavilerinin maliyetli ve karmaşık olması, bu tedavinin yaygınlaşmasını zorlaştırabilir.
Bu buluş, Tip 1 diyabet tedavisi açısından devrim niteliğinde olsa da, araştırmacılar kök hücre tedavilerini Tip 2 diyabet gibi diğer diyabet türlerinde de denemeye devam ediyor. Vertex adlı ilaç firması, Haziran 2024’te, Tip 1 diyabet için kök hücre tedavilerinin kullanıldığı faz 1/2 klinik denemesinin sonuçlarını açıkladı.
Kök hücre nedir? Kök hücre tedavisi ne işe yarar? Nakli nasıl yapılır?
Denemede 12 Tip 1 diyabet hastasına kök hücrelerden elde edilen insülin üreten adacık hücreleri nakledildi. Deneme, olumlu sonuçlar elde etti. Uzmanlar, bu tedavilerin daha fazla hasta üzerinde denenmesi gerektiğini, ancak ilk sonuçların oldukça umut verici olduğunu belirtiyor. Bu tür yenilikçi tedaviler, Tip 1 diyabet ve diğer diyabet türlerinde devrim yaratabilir.
Acquisition of durable insulin-producing cells from human adipose tissue-derived mesenchymal stem cells as a foundation for cell- based therapy of diabetes mellitus
Abstract: This study aimed to identify the suitable induction protocol to produce highly qualified insulin producing cells (IPCs) from human adipose tissue derived stem cells (ADSCs) and evaluate the efficacy of the most functionally IPCs in management of diabetes mellitus (DM) in rats. The ADSCs were isolated and characterized according to the standard guidelines. ADSCs were further induced to be IPCs in vitro using three different protocols. The success of trans-differentiation was assessed in vitro through analysis of pancreatic endocrine genes expression, and insulin release in response to glucose stimulation. Then, the functionalization of the generated IPCs was evaluated in vivo. The in vitro findings revealed that the laminin-coated plates in combination with insulin-transferrin-selenium, B27, N2, and nicotinamide could efficiently up-regulate the expression of pancreatic endocrine genes. The in vivo study indicated effectual homing of the PKH-26-labelled IPCs in the pancreas of treated animals. Moreover, IPCs infusion in diabetic rats induced significant improvement in the metabolic parameters and prompted considerable up-regulation in the expression of the pancreatic related genes. The regenerative effect of infused IPCs was determined through histological examination of pancreatic tissue. Conclusively, the utilization of laminin–coated plates in concomitant with extrinsic factors promoting proliferation and differentiation of ADSCs could efficiently generate functional IPCs.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Acquisition of durable insulin-producing cells from human adipose tissue-derived mesenchymal stem cells as a foundation for cell- based therapy of diabetes mellitus. Scientific Reports (2024), DOI: 10.1038/s41598-024-74527-wYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?