Prof. Dr. Nur Baran Aksakal: Mpox hastalığına karşı en etkili çözüm aşılanma

Yazan Hatice Pala Kaya
21 Ağustos 2024   |    24 Eylül 2024    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturduğu” yönünde tavsiye görüşü açıklanan maymun çiçeği (Mpox) hastalığında, Afrika ülkelerindeki vaka sayısının 14 bini geçtiği, bunların içinde de 524 ölüm vakası kaydedildiği bildirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, maymun çiçeği hastalığında (Mpox) bazı modifiye edilmiş aşılar bulunduğunu, geçmişte yapılan çiçek aşılarının yüzde 85 oranında koruma sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Aksakal, hastalık virüsüne maruz kalan kişilerde ilk belirtilerin 1-21 gün içinde ortaya çıktığını, ilk 5 günde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi semptomların görüldüğünü, çiçek hastalığı 1-2 haftada iyileşirken, maymun çiçeğinin iyileşmesinin 2-4 haftayı bulabildiğini vurguladı.

Hastalığın özel bir tedavisi yok

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, maymun çiçeği hastalığının iyileşme süresinin daha uzun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksakal, bu hastalığa yönelik özel bir tedavinin olmadığını, semptomların hafifletilmesi için tedavi uygulandığını, korumada ise aşının etkili olduğunu anlattı. Aynı zamanda Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Aksakal şu bilgileri verdi: “Maymun çiçeğinde görülen cilt döküntülerinin bakımı, lezyonların kurumasını sağlamak veya gerektiğinde nemli pansumanlarla bölgeyi korumak gibi yöntemleri içerebilir. Ayrıca ağız gargaraları ve göz damlaları gibi semptomatik tedaviler kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebileceğinden, bu tür enfeksiyonlar uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.

Sağlık Bakanlığı M-Çiçeği (MPOX) Rehberinin güncel halini yayınladı

Aşılama, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Geçmişte çiçek hastalığına karşı yapılan aşının maymun çiçeği virüsü enfeksiyonlarına karşı yüzde 85 oranında koruma sağladığı belirtilmektedir. Günümüzde, modifiye edilmiş aşılar mevcuttur, ancak sınırlı miktarda oldukları için sadece risk altındaki kişilere uygulanmaktadır. Maymun çiçeği virüsü tedavisinde önleyici tedbirler ve destekleyici bakım, hastalığın seyrini iyileştirmek için en etkili yöntemlerdir.”

Maymun çiçeği (Mpox) bulaşma yolları

Maymun çiçeği virüsünün, enfekte vahşi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabileceğini, yakın temas kurulan enfekte kişinin kullandığı giysiler, yatak takımları ve havlular aracılığıyla yayılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, endemik bölgelerde enfekte yabani hayvanların avlanması, işlenmesi veya tüketilmesi sırasında ya da virüsü kapmış evcil hayvanlarla yakın temas sonucunda maymun çiçeği hastalığına yakalanılabileceğini söyledi.

Hastalığın ilk belirtilerinin virüse maruz kalınmasının ardından 1-21 gün aralığında görülmeye başlandığını belirten Aksakal, “Hastalığın başlangıcından sonra ciltte döküntüler görülmeye başlar; bu döküntüler genellikle yüz, kollar, bacaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ağız içi, genital bölgeler ve gözlerde ortaya çıkar. Bu süreç genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir ve zatürre, sepsis, ensefalit veya görme kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir” bilgisini verdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla