Diaformin tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan, oral antidiyabetikler grubuna dahil bir ilaçtır. Tek başına veya diğer antidiyabetik ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılabilir. Etkin maddesi metformin kandaki şeker seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur. Diaformin sadece tip 2 diyabet tedavisinde değil, Polikistik over sendromu’nda insülin direncini azaltmak ve diyabet riski taşıyan kişilerde tip 2 diyabetin önlenmesi için de kullanılır. Diaformin diğer birçok antidiyabetik ilaçla karşılaştırıldığında kilo alımına neden olmaz, hatta bazen hafif kilo kaybına yol açabilir. Dikkatli ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır.
İçindekiler
Diaformin, tip 2 diyabetin (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılan, oral antidiyabetikler (biguanidler) grubuna dahil bir ilaçtır. Etkin maddesi metformin, kandaki glikoz (şeker) seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur. Ayrıca insülin direncini azaltarak insülinin etkinliğini artırabilir. Eczanelerde 850 ve 1000 mg’lık 100 film tablet içeren ambalajlarda bulunur. Tabletler doz ayarlaması için iki eşit parçaya bölünebilir.
İnsülin, pankreas tarafından üretilen bir hormondur ve vücudun kandaki glikoz (şeker) seviyesini düzenleme işlevini görür. Tip 2 diyabette pankreas insülini etkili bir şekilde kullanamaz, yani insülin direnci oluşur. Diaformin insülin direnci nedeniyle artan kandaki glikoz seviyesini düşürmeye ve normal seviyede tutmaya yardımcı olur.
Diaformin aşağıdaki durumlarda tercih edilir:
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Doktorunuz farklı bir kullanım önermedikçe standart doz uygulaması aşağıdaki gibidir:
Yüksek dozda metformin laktik asidoza neden olabilir. Bu acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Kullanmanız gerekenden daha fazla Diaformin aldıysanız mutlaka bir doktora ya da eczacıya danışın.
Diaformin kullanırken aşağıdaki durumlara özellikle dikkat etmeniz gerekir:
Diaformin, özellikle böbrek fonksiyonları bozuk olan kişilerde, laktik asidoz adı verilen seyrek fakat ciddi bir yan etkiye neden olabilir. Bu risk, kontrolsüz diyabet, ciddi enfeksiyonlar, uzun süreli açlık, aşırı alkol tüketimi, dehidrasyon (vücutta aşırı su kaybı) karaciğer sorunları veya oksijen eksikliği durumlarında artar. Eğer bu durumlardan herhangi birini yaşarsanız ya da kusma, karın ağrısı, kas krampları, aşırı yorgunluk, nefes alma zorluğu, vücut sıcaklığı ve kalp atış hızının düşmesi gibi laktik asidoz belirtileri yaşarsınız ilacı kullanmayı bırakıp hemen doktorunuza başvurmalısınız. Laktik asidoz, acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Metformin nedir? Ne işe yarar? Kullanırken nelere dikkat etmeli?
Eğer X-Ray veya başka bir görüntüleme işlemi için iyotlu kontrast maddelerin enjeksiyonu gerekiyorsa, Diaformin kullanımını enjeksiyon öncesi ve sırasında durdurmalısınız. Tedaviyi ne zaman durduracağınıza ve ne zaman başlayacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Eğer herhangi reçeteli veya reçetesiz bir ilaç kullanıyorsanız ya da son zamanlarda kullandıysanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz. Kan şekeri veya böbrek fonksiyon testlerinin daha sık yapılması veya Diaformin dozunun ayarlanması gerekebilir. Özellikle diüretikler, bazı ağrı ve inflamasyon ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, beta-2 agonistleri, kortikosteroidler, böbrek fonksiyonunu etkileyen ilaçlar ve diğer diyabet ilaçları ile birlikte Diaformin kullanımını doktorunuz dikkatlice değerlendirmelidir.
Diaformin ile birlikte fazla alkol tüketmek hipoglisemi (düşük kan şekeri) ve laktik asidoz riskini arttırabilir. Ancak bu, Diaformin ile birlikte hiç alkol alamayacağınız anlamına gelmez, ılımlı miktarlarda tüketebilirsiniz.
Eczanelerde bulabileceğiniz Diaformin ile aynı etkin maddeyi içeren muadil ilaçlar; Diabest, Glange, Glifor, Glifor SR, Glinext, Glucophage, Glucotard, Gluforce, Glukofen, Insufor, Matofin, Mefoday MR, Metforix, Metfull, Metodel, Metvel.
Diafromin eczanelerde 850 ve 1000 mg’lık film tablet formlarında bulunur.
Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Diaformin kullanmayın:
Hamileyken veya emzirirken doktorunuza veya eczacınıza danışmadan Diaformin kullanmayın. Şeker hastalığınızın tedavisi için hamilelik süresince insülin gereklidir. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuzu bilgilendirin; bu durumda tedavi planınız değişebilir. Eğer tedavi sırasında hamile olduğunuzu keşfederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza başvurun. Emzirme döneminde ise Diaformin kullanmayın.
Genellikle tedavinin başında görülen bu yan etkileri önlemek için ilacı bölünmüş dozlarda kullanmak, yemek sırasında veya yemek sonrasında almak işe yarayabilir. Ancak bu önlemlere rağmen belirtiler kesilmezse Diaformin’i kullanmayı bırakın ve size en yakın hastaneye başvurun.
İlacın yan etkileri hakkında daha detaylı bilgi için kullanma talimatına bakın.
İlaçla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için linke tıklayın>>>
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Diaformin Kullanma TalimatıYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?