Semizotu, semizotugiller familyasına ait çok besleyici, yeşil yapraklı bir bitkidir. Vücutta iltihabı azaltır, sindirimi sistemine ve cilt sağlığına iyi gelir. A, C ve E vitaminleri gibi besinlerin yanı sıra magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Hafif ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Yaprakları ve sapları hem çiğ olarak salatalarda hem de kızartmalarda ve yemeklerde pişmiş olarak tüketilebilir. Semizotu tohumları da öğütülerek un haline getirilebilir; ekmek ve poğaçalara eklenebilir.
İçindekiler
Bir bardak (43 gram) çiğ semizotunun kalori ve besin değerleri | |
Kalori: | 8,6 |
Yağ: | 0,2 gr |
Sodyum: | 19 mg |
Karbonhidrat: | 1.5 gr |
Potasyum: | 212 mg |
Protein: | 0,9 gr |
Magnezyum: | 29,2 |
Demir: | 0,9 gr |
Yukarıdaki besinler dışında A vitamini, A, B6, E vitamini ve kalsiyum da içerir. Ayrıca semizotu kalp sağlığı ve beyin fonksiyonu için önemli olan omega-3 yağ asitlerini içeren birkaç bitkiden biridir.
Semizotu neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?
Semizotu, içerdiği yüksek oranda C vitamini ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini destekler. C vitamini enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Ayrıca semizotundaki betalain ve karotenoidler gibi antioksidanlar, oksidatif stresin neden olabileceği hücre hasarı ve iltihaplanmaya karşı koruyucu olabilir.
Tüm yeşillikler içinde en fazla A vitamini içeren yeşillik, semizotudur. A vitamini, sağlıklı bir görüş için oldukça önemlidir. Ayrıca yaşa bağlı maküler dejenarasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Semizotu, kalp-damar sağlığı için önemli bir bitkidir. Omega-3 yağ asidi içeren az sayıdaki yeşillikten biri olan semizotu, kalp-damar sağlığını destekleyerek felç, kalp krizi ve diğer kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Semizotu, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve magnezyum bakımından iyi bir kaynaktır. Kalsiyum, vücutta en fazla bulunan mineraldir ve yeteri kadar tüketilmediğinde kemiklerin güçsüzleşmesine ve kemik erimesine yol açabilir. Magnezyum ise kemik hücrelerinin gelişimini destekleyerek iskelet sağlığını dolaylı olarak etkiler.
Semizotunun içerdiği flavonoidler ve fenolik bileşikler, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı antioksidanlardır. Bazı çalışmalar, semizotundaki antioksidan aktivitesinin kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye ve meme, prostat ve kolon kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin riskini azalttığını göstermiştir.
Malzemeler: 1 büyük bağ semizotu, 1 çay bardağı mercimek, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 adet domates, Tereyağı ve zeytinyağı, Domates, biber salçası ve Tuz
Hazırlanışı: Semizotlarını bol suyla yıkayıp küçük küçük doğrayın. Soğan ve sarımsağı da ufak ufak doğrayıp yağda kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve soğanları ekleyip kavurun. Salçaları, semizotunu, yıkanmış mercimeği ve tuzunu da ilave edip malzemeleri 1-2 dakika karıştırın. Üzerine malzemelerin üzerini bir-iki parmak geçinceye kadar su ilave edin ve hepsi yumuşayıncaya kadar pişirin. Dilerseniz pul biber veya karabiber ekleyebilirsiniz. Dibini yakmamak için suyunu kontrol edip gerektiğinde sıcak su ilave edin ancak çok sulu olmamasına dikkat edin.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Malzemeler: 1 büyük bağ semizotu, yarım çay bardağı pilavlık pirinç, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 bardak su, tuz, 1 kase yoğurt, isteğe göre 2 diş sarımsak
Hazırlanışı: Önce soğanı soyup yemeklik doğrayın. Tencereye sıvı yağı alarak ocağı açıp soğanları pembeleşene kadar kavurun. Ardından salçayı ve iyice yıkayıp suyunu süzdüğünüz semizotlarını ilave edin. 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra pirinci ekleyin. Bir su bardağı kadar sıcak su ve tuz ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Yemeğin çok sulu olmaması gerekir ancak dibinin tutmaması için gerekirse su ilave edebilirsiniz. Pirinçler pişene kadar semizotu yemeğini kısık ateşte tutun. Yemek piştikten sonra isteğe göre sarımsak da ilave ettiğiniz yoğurdu üzerine dökün.
Malzemeler: 1 büyük bağ semizotu, 2 adet kuru soğan, 1 adet domates, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası ve Tuz
Hazırlanışı: Küp küp ya da halka halka doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Soğanlar kavrulunca sırasıyla önce salçayı, sonra da kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesleri ilave edin. En son semizotunu ekleyin. Semizotları suyunu iyice salıp çekene kadar tencerenin kapağı hafif aralık, kısık ateşte pişirin. Ilıdıktan sonra servis tabağına alıp arzu ederseniz üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biberle servis edebilirsiniz.
Çarşıdan semizotu alırken sağlıklı olanları seçmeye özen gösterin. Küf, sarı veya koyu leke var mı, kontrol edin. İmkânınız varsa yabani olanını ya da daha doğal yani organik olanını bulmaya çalışın. Herhangi bir kum, böcek ya da mantar ilacı kalıntısı kalmaması için akan soğuk suyun altına güzelce yıkayın.
Yıkadığınız semizotunu gerekirse 10-15 dakika kadar elma sirkeli suda bekletin. Sudan çıkardıktan sonra nemini kurutmak için yumuşak bir bez kullanın. Buzdolabında bu şekilde 3-4 gün tutabilirsiniz. Derin dondurucuda saklamak isterseniz semizotu iyice kuruduktan sona buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını iyice büzüp bir pipetle içinde kalan son havayı da aldıktan sonra bağlayın. Bu sebzeden maksimum fayda ancak yetiştiği yaz aylarında bol bol ve taze tüketilerek sağlanabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?