Sarı nokta hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi

Yazan Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu
1 Mart 2023   |    2 Eylül 2024    |   Kategori: Göz Sağlığı Print

Sarı nokta hastalığı ya da bir diğer adıyla “Makula Dejenerasyonu”, 60 yaş üzeri bireylerde oluşan görme kaybı sorununun en önemli nedenidir. Çoğunlukla genetik etkenler nedeniyle ortaya çıkan bu göz sağlığı sorunu, özellikle 60 yaşından sonra önemli ölçüde belirti verir. Yetersiz beslenme, uyku düzensizliği, sigara ve alkol kullanımı gibi durumlar nedeniyle geliştiği düşünülmektedir. Tedavi edilmemesi ve devam etmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doğrudan görme kaybı yaşanmasına sebep olabilen makula dejenerasyonu, ismini gözün bir bölümü olan “makula” kısmından alır. Bu göz sağlığı probleminin gelişmesi, makula adı verilen göz bölümündeki deformasyona bağlıdır.

Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?

Sarı nokta hastalığı, genetik ve dışsal etkenlere bağlı olarak gelişebilir. Makula dejenerasyonunun neden olduğunu anlamak için gözün bölümlerinin ve görme işlevini yerine getirme sürecinin bilinmesi gerekir. Göz birçok tabakadan oluşan kompleks bir bileşendir. Retina tabakası olarak bilinen tabaka kendi altında özel bir alt damar tabakasına ev sahipliği yapar.

Retinanın altında bulunan tabakanın da altında başka bir tabaka vardır. İnce bir zar şeklinde olan bu tabaka, makula bölgesine gelen zararlı etkenlerin temizlenmesinde rol oynar. Makula dejenerasyonu ise bu bölgede oluşan deformasyon nedeniyle gelişir. Henüz tam olarak nedeni anlaşılmamakla birlikte belirtilen iki tabaka arasındaki temizleme işlevinin yerine getirilemiyor olması sarı nokta hastalığına sebebiyet verir.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının belirtileri, çok keskin şekilde ortaya çıkmaz. Zamana yayılarak ve yavaş yavaş gelişir. Dolayısıyla semptomların kolaylıkla anlaşılması mümkün olmayabilir. Bununla birlikte makula dejenerasyonunun en önemli belirtisi bakılan herhangi bir bölgenin ortasında koru karanlık gölge biçiminde bir bölgenin oluşmasıdır.

Bu belirtiye eşlik eden en önemli bir diğer semptom ise söz konusu noktada bükülme biçiminde gelişen keskin çizgilerdir. Ayrıca sarı nokta hastalığı yaşayan kişiler, renkleri normalde olduğundan daha soluk görebilir. Tüm bunlara karşın söz konusu belirtilerin zamanla ve yavaş yavaş geliştiği ve dolayısıyla tespit edilmesinin son derece güç olduğu unutulmamalıdır.

Kimler Sarı Nokta Hastalığı Tehlikesi Altındadır?

Sarı nokta haslığının risk grubu özellikle 60 yaş üzeri kişilerdir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar 65 yaş üstü bireylerde %25 oranında makula dejenerasyonunun oluştuğunu ortaya koymuştur. Ayrıca yoğun olarak güneş altında bulunan kişiler de yine makula dejenerasyonu riski altındadır. Makula dejenerasyonu bazı durumlarda tek bir gözde ortaya çıkar.

Tek bir gözde bu göz sağlığı probleminin gözlemlenmesi, zamanla diğer gözde de aynı oranda deformasyon oluşmasına neden olabilir. Herhangi bir gözünde makula dejenerasyonu tespit edilen kişilerin diğer gözlerinde de aynı sağlık problemi ile karşı karşıya kalma olasılığı; yapılan çalışmalarla %90 oranında olacak şekilde belirlenmiştir.

Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Sarı nokta hastalığı, iki farklı türe ev sahipliği yapar. Tedavi süreci de hangi türün gözlemlendiğine göre farklılık gösterir. Günümüzde belirlenmiş iki tip makula dejenerasyonu; “Kuru Tip” ve “Yaş Tip” şeklinde kategorize edilmiştir. Kuru tip makula dejenerasyonunda düzenli olarak göz tedavisi uygulanması, gözün mineral ve vitaminlerle rutin olarak beslenmesi gerekir.

Bununla birlikte yaş tip makula dejenerasyonunda ise tedavi süreci biraz daha karmaşıktır. Bu tarz makula dejenerasyonunda görme kayıpları önemli ölçüde geri getirilemeyebilir. Yine de doğru ve sağlıklı bir tedavi programının uygulanması durumunda yaşanan görme kaybının kontrol altına alınması mümkündür. Özellikle 55 yaşını geçmiş olan bireylerin mutlaka rutin göz muayenesi yaptırması, birçok göz sağlığıyla mücadelede önemli bir avantaj sağlayacaktır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla