Barbunya kaç kalori? Besin değeri ve faydaları nelerdir?

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
5 Şubat 2023  |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Barbunya, hem yemek hem de meze olarak hazırlanabilen besleyici ve az kalorili çok faydalı bir yiyecektir. Günlük öğünlerinize sık sık barbunya ekleyerek protein ve lif ihtiyacınızı sağlıklı şekilde karşılayabilirsiniz. Protein ve lifin yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da çok iyi bir kaynak olan barbunyanın sağlık üzerinde pek çok faydası vardır. Bu yazımda sizlere barbunyanın besin değeri faydaları ve günlük diyet programınıza nasıl ekleyebileceğiniz konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Barbunyanın Besin Değeri

Yarım fincan (yaklaşık 90 gram) barbunyanın kalori ve besin değerleri şu şekildedir:

Barbunyanın besin değeri
    Kalori:    113
    Yağ:    0,5 gr
    Sodyum    198 mg
    Karbonhidrat:    20 gr
    Lif    6,7 gr
    Protein    7,8 gr

Barbunya, kompleks karbonhidratlar içeren düşük kalorili bir yiyecektir. Çok iyi bir protein kaynağıdır. Barbunyanın yağ miktarı çok düşüktür ve bunun çoğu, sağlıklı kabul edilen çoklu doymamış yağlardır. Barbunyada üç tür karbonhidrat bulunur. Barbunyada en fazla bulunan karbonhidrat nişasta olup vücut için hızlı enerji sağlar.

KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

Nişasta dışında barbunyada en çok bulunan karbonhidrat ise liftir. Lif, kan şekerinin dengelenmesini, tokluğun arttırılmasını ve sindirim sağlığının destekleyen bir besindir.

Barbunyada bulunan vitamin ve mineraller
    Demir:     2.6 mg
    K vitamini:      7,4 mcg
    B6 vitamini:     0,1 mg
    Folat:      115 mcg
    Potasyum     356 mg

Barbunya, makro besinlerin yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da güzel bir kaynaktır. 100 gram pişmiş barbunyada günlük folat ihtiyacınızın yüzde 33’ü bulunmaktadır. Folat, alyuvar üretimini arttırmak gibi faydaları olan bir B vitaminidir. Barbunyada B vitaminlerinin yanı sıra fosfor, manganez, bakır, potasyum, demir ve magnezyum gibi vücut açısından önemli mineraller de bulunmaktadır.

Barbunyanın Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklardan korur
  • Sindirim sistemini destekler
  • Kilo vermeye yardımcı olur
  • Dengeli bir besin olduğu için kronik hastalıkları önler
  • Kötü kolesterol seviyesini azaltır
  • Kalp ve damar sağlığı için iyi bir besindir
  • Kolon kanseri gelişme riskini azaltır
  • Vücutta iltihap gelişmesini önler

Yeşil fasulye kaç kalori? Besin değeri ve faydaları nelerdir?

Barbunya neye iyi gelir?

Barbunya, tıpkı diğer baklagiller gibi ulaşılması ve hazırlanması kolay besleyici bir yiyecektir. Barbunyanın sağlığa olan faydalarını aşağıda anlatmaya çalıştım.

Barbunya veganlar için harika bir besindir

90 gram barbunyanın yaklaşık 8 gramı bitkisel proteindir. Bu nedenle özellikle vegan veya vejetaryen olan kişiler, günlük protein tüketimlerini arttırmak için beslenme düzenlerine barbunya gibi baklagilleri ekleyebilir. Bununla birlikte barbunyada bulunan protein, esansiyel amino asitleri sağlayamaz. Bu nedenle et ve süt ürünleri tüketmeyen kişilerin esansiyel amino asit almak için tam tahıl veya tohum gibi yiyecekler de tüketmeleri gerekir.

Antioksidanlar bakımından zengindir

Barbunya, antioksidanlar bakımından çok iyi bir kaynaktır. Antioksidanlar, hücre hasarına ve hastalıklara neden olabilen serbest radikallerle savaşmak için gereklidir. Antioksidan bakımından zengin olan barbunya, vücuttaki inflamasyonu azaltmanın yanı sıra kalp hastalığı, kanser ve otoimmün rahatsızlıkları önler.

Kötü kolesterolü azaltır

Sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak barbunya gibi baklagiller tüketmek, kötü (LDL) kolesterolü azaltmaya yardımcı olarak kalp hastalığı riskinin azalmasını sağlar. Barbunyada bulunan lif, kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini destekleyerek karaciğerdeki kolesterol sentezini ve kötü kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olur.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır

Barbunya gibi baklagiller tüketmenin kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Baklagiller, glisemik indeksi düşük gıdalar oldukları için açlık kan şekeri ve insülin seviyelerinin azaltılmasında yardımcıdır. Barbunya, lif bakımından zengin olduğu için kan dolaşımındaki şeker emilimini yavaşlayarak kan şekeri seviyesini kontrol altında tutulmasına da yardımcı olmaktadır.

Barbunya zayıflatır mı?

Barbunya kilo kontrolüne yardımcı olan bir besindir. Beslenme düzeninizde kalorisi yüksek yiyecekler yerine barbunya gibi sağlıklı besinlere yer vermeniz, kilo kontrolünüzü kolaylaştırmaya ve aşırı kilo ile ilişkili olarak görülebilecek kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sorunların riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Barbunya, az kalorili olmasının yanı sıra doyurucu bir besindir. Uzun süre tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur. Öğünlerinize barbunya dahil ederek sağlıklı beslenirken kilonuzu da dengede tutabilirsiniz.

Diyet yaparken barbunya yenir mi?

Evet, barbunya diyet planlarında bulunabilir ve diyet yapanlar için çok iyi besindir. Çünkü, kalorisi ve yağı oranı düşük ama lif, protein ve kompleks karbonhidratlar bakımından zengindir. Bununla birlikte, yoğun bir besin olduğu için salata ve diğer sağlıklı besinlerle birlikte tüketmekte fayda vardır.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Barbunya nasıl pişirilir?

Barbunyayı pişirmeden önce suda bekletebilir ve bu suyu dökerek barbunyanın sindirimini ve besinlerin emilimini kolaylaştırabilirsiniz. Kuru barbunyayı pişirmeden önce yaklaşık 8 saat suda bekletmeniz yeterli olacaktır. Barbunyayı pişirmek için her bir fincan barbunya için üç fincan su kullanabilirsiniz. Su kaynadıktan sonra barbunyaları en az 30 dakika ocakta tutarak pişmelerini sağlayabilirsiniz. Ancak barbunyayı az pişmiş veya çok pişmiş seviyorsanız, tercihinize göre daha fazla ya da daha az süre pişirmeniz gerekebilir.

Barbunyanın besin değerlerini kaybetmek istemiyorsanız, çeşitli tariflere ekleyerek kullanabilirsiniz. Barbunyanın yemeğini yapabileceğiniz gibi vegan burger, dürüm ve meze gibi yiyeceklerde de barbunyaya yer verebilirsiniz. Hatta diğer baklagilleri kullanabileceğiniz tüm tariflerde barbunya kullanmayı deneyebilirsiniz.

Barbunya pilaki nasıl yapılır?

Barbunya pilaki tarifi ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki resmi tıklayabilirsiniz:

Barbunya Pilaki: Hem yemek hem meze

Barbunyanın Zararları

Barbunyanın sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte barbunyayı tüketmeden önce pişirmek önemlidir. Barbunya, çiğ tüketildiğinde ishal, baş dönmesi ve kusma gibi etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle barbunyayı yemek ya da meze yapmadan önce pişirmeniz gerekir.

Barbunya, Paleo diyeti ve ketojenik diyet dahil olmak üzere beslenmesinde bazı besinlere yer vermeyenlerin dikkatli olmaları gereken bir yiyecektir. Bu nedenle karbonhidrat ve fruktan içeren barbunyayı tüketmeden önce diyetinizde hangi yiyeceklere izin olduğuna dikkat etmeniz iyi olacaktır. Barbunya, lektin içeren bir yiyecektir. Lektin, sızıntılı bağırsak sendromuna neden olarak artrit gibi sağlık sorunlarının tetiklenmesine ve uzun vadede vitamin ve minerallerin emiliminde sorun yaşanmasına neden olabilmektedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla