Yulaf diyeti günümüzde çok popüler hale gelen sağlıklı bir diyet programıdır. Zengin bir lif ve protein kaynağı olan yulaf, diyetler için çok ideal bir besindir. Pek çok vitamin ve mineral içerir ancak yağ ve şeker oranı çok düşüktür. Çerez gibi tüketilebilen yulaf, sabah kahvaltısında yenebilir, tatlılara ve salatalara eklenebilir. Makarna ve ekmek gibi rafine tahılların aksine kilo aldırmak yerine zayıflamaya yardımcı olur. Bu özellikleri nedeniyle yulaf içeren diyet programları sağlıklıdır.
İçindekiler
Yulaf diyeti, kilo vermeye yardımcı olan sağlık için faydalı bir diyet çeşididir. Diğer diyet programlarında kullanılan ve kilo vermeye yardımcı olan pek çok yiyeceğin besin değeri zayıftır. Oysa iyi bir lif kaynağı olan yulaf vitamin ve mineral açısından da zengindir. Bu nedenle beklenmedik sağlık sorunlarına neden olmaz. Yulaf diyetinde gün içinde bir veya daha fazla öğünde yulaf tüketilmesi amaçlanır. Yulaf diyeti kolay uygulanabilir, ayrıca diğer besinlerle uyumludur ve çok lezzetlidir. Çiğ, haşlanmış ve atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bu nedenle diyet programlarının vaz geçilmez tamamlayıcısıdır.
İşte sizin için hazırladığım 3 günlük yulaf diyeti programı:
Kahvaltı: Yulaf ezmeli omlet ve söğüş sebze
Ara: Chia tohumlu yulaflı puding
Öğle: Yulaf ezmeli ıspanak salatası
Ara: 1 fincan bitki çayı ve kuru meyve ve çiğ kuruyemiş karışımı
Akşam: Yulaflı karnabahar köftesi ve yoğurt
3 yemek kaşığı yulaf ezmesini, 1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı su ile pişiriyoruz. İçerisine tarçın ekleyebilirsiniz. Lapa kıvamına geldikten sonra üzerine taze meyve dilimleri ekliyoruz.
Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?
2 adet kabak, 1 adet kuru soğan, 1 adet kırmızı biber, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 litre su kaynatılır ve blenderdan geçirilir. İstediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
3 su bardağı yulaf ezmesi, parçalanmış çiğ kuruyemiş, ½ su bardağı pekmez, 3 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçını bir kasede karıştırıyoruz. Karışımı yağlı kağıt üzerine iyice yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 5 dakika pişirin. Karıştırıp tekrar 5-10 dakika pişirin.
300 g tavuk göğsünü dilimleyip kıyma haline getiriyoruz. Yarım soğan, 1 diş sarımsak ve 2 sap maydanozu robottan geçirip kıymamıza ekliyoruz. Kimyon, karabiber, tuz, pulbiber, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı yulaf unu (yulaf ezmesini un haline getiriyoruz) ve 1 adet yumurtayı da ekleyip yoğuruyoruz. Karışıma şekil verip köfte haline getiriyoruz. Yağsız tavada pişiriyoruz.
3 yemek kaşığı yulaf unu, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yumurta, çörek otu, kekik, tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir kasede karıştırıyoruz ve pişiriyoruz.
Akdeniz diyeti nasıl yapılır? Faydaları ve örnek diyet menüsü
1/2 çay bardağı karabuğday ve ½ çay bardağı yulaf ezmesini ayrı ayrı haşlıyoruz. Dinlendikten sonra 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 5 dal maydanoz, 5 dal dereotu, 5 dal taze soğan, 1 çay bardağı çekilmiş ceviz ile karıştırıyoruz.
80 g ton balığı, 50 g beyaz peynir, 1 yemek kaşığı yulaf unu, 1 adet yumurta, ½ soğan, ½ havuç veya kabak rendesi, maydanoz bir kasede yoğurulur. Kaşık ile şekil verilir. Yağlı kağıt üzerinde önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika pişirilir.
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 adet yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, maydanoz karıştırılır. Tavada az yağda pişirilir.
½ su bardağı bitkisel süt ve 1 yemek kaşığı chia tohumunu bir kaba koyun ve karıştırın. Yulaf lapası hazırlayın ve 1/3 yulaf lapasını, 1 yemek kaşığı kakao çekirdeklerini veya ham kakaoyu kaba ekleyin. En az 4 saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletin. Üzerine yarım porsiyon taze meyve dilimleri ekleyebilirsiniz.
Bir kasede 1 demet kuzu ıspanak, yarım demet roka, 3 dal fesleğen, 1 adet küp küp doğranmış domates, 1 su bardağı haşlanmış yulaf ezmesi ve 1 su bardağı haşlanmış kinoa, 4-5 adet dilimlenmiş çilek, zeytinyağı, sirke ve tuz ekleyerek karıştırın.
Sağlıklı zayıflamak için 7 günlük yulaf diyeti ve lezzetli yulaflı tarifler
½ karnabaharı haşlayıp blenderdan geçirin. Üzerine 1 su bardağı yulaf unu,2 dal maydanoz, 2 adet yumurta, 2 tutam dereotu ve baharat ekleyip yoğurun. Köfte şekli verin ve Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Nutritional advantages of oats and its value added foods,2- The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes,3- The Role of Oat Nutrients in the Immune System4- Short- and Long-Term Effects of Wholegrain Oat Intake on Weight Management 5- Multiple Antioxidative and Bioactive Molecules of Oats in Human HealthYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?