Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Olesen: Önümüzdeki 30 yılın tedavi yöntemleri için çalışıyoruz

Yazan Ayşegül Aydoğan Atakan
8 Aralık 2022   |    9 Aralık 2022    |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

Dünyanın en büyük vakfı tarafından yönetilen Novo Nordisk’in Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, başta diyabet, obezite ve nadir kan ve endokrin hastalıklar olmak üzere 17 farklı alanda önümüzdeki 30 yılın tedavi yöntemleri üzerinde çalıştıklarını ve tüm dünyaya yenilikçi tedaviler sunduklarını söyledi. Olesen, Türkiye’de son aylarda yaşanan ilaç sıkıntısına da değinerek, “Hastalar endişe duymasın. Koşullar bizi zorlasa da hastaların insülinsiz kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Dünyada Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilaç şirketlerinden Novo Nordisk, üretim tesisleri ve Ar-Ge kapasitesinin genişletilmesine yönelik 750 milyon Euro yatırımı ile şirketin sağlık sektörüne yeni inovasyonlar sunmasına ve hastaların gelecekteki taleplerini karşılamasına katkı sağlayacak.

Novo Nordisk Türkiye ofisinde düzenlenen basınla tanışma toplantısında; diyabet, obezite, nadir kan ve endokrin hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıkların üstesinden gelecek değişimi gerçekleştirebilmeyi hedeflediklerini anlatan Novo Nordisk’in Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, bunun için odaklandıkları tüm tedavi alanlarında öncü bilimsel atılımlar yaptıklarını ifade etti.

Tüm dünyadaki toplam insülinin yüzde 50 ‘sini sağladıklarını belirten Olesen, yaklaşık 35 milyon kişinin diyabet ürünlerini kullandığını kaydetti.

Avrupa’da en yüksek diyabet oranı Türkiye’de

Dünya genelinde 157 milyon çocuk ve ergen obeziteyle yaşıyor. Geçtiğimiz 50 yılda 5-19 yaş arası çocuk ve ergenlerde fazla kilo ve obezite prevalansının 3 kat arttığı belirtiliyor.
Türkiye’de 20 milyon kişinin obeziteyle, 11 milyon kişinin de diyabetle yaşadığını hatırlatan Olesen, Novo Nordisk olarak 826 bin diyabet hastasını tedavi ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Kilo fazlalığı tüm dünyada hastalık yükünün 3’te birini oluşturuyor. Obezitenin ilerleyici bir hastalık olduğunu ve herkesin bu problemin farkında olmasını sağlamak istiyoruz. Obezite önlenmediğinde kalp damar hastalıkları, inme ve diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz. Avrupa’da en yüksek diyabet prevalansı yüzde 14 oranıyla Türkiye’de. Bu karşın en düşük insülin kullanımı da yine burada. Diyabeti insülin dışında başka türlü tedavi ve kontrol etme şansı yok.”

750 Milyon Euro’luk yatırımla üretim ve Ar-Ge kapasitesi genişletilecek

Olesen, şirketin önünümüzdeki dönem hedefleri ve faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Danimarka, Kalunborg’daki dünyanın en büyük insülin üretimi tesisiyle beraber dünya genelinde 17 üretim merkezimiz var. Novo Nordisk’in 750 milyon Euro’luk yatırım planları, güncel üretim tesislerini genişletmeyi ve bunun yanı sıra yeni bir fabrikanın kurulmasını da kapsıyor. Söz konusu yatırımla Novo Nordisk’in global klinik çalışmalarında kullanılmak üzere, yeni ilaç etkin maddeleri (API) üretimine yönelik ek Ar-Ge kapasitesi de oluşturulacak. Bu genişletme Novo Nordisk’in gelecekteki oral ve enjektabl ürünler portföyünün geliştirilmesi için önemli bir kapasite sağlayacak. Ar-Ge’de API kapasitemizin arttırılması, sağlık sektörüne yeni inovasyonlar sunmamıza ve hastalarımızın gelecekteki taleplerini karşılamamıza yardımcı olacak.”

Yapay zeka ile ilaç keşif ve geliştirme çalışmaları hızlandırılacak

Toplantıda konuşan Novo Nordisk Türkiye Klinik, Medikal ve Ruhsatlandırma Kıdemli Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır da tamamlandığında diyabet dünyasını değiştirecek 4 farklı klinik araştırmayı yürüttüklerini belirterek şu bilgileri verdi: “Nadir hastalıkların tedavisinde entegre çözümler sunarak hastalıkları tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda nadir kan hastalıklarıyla yaşayan hastaların hayatını dönüştürmeye odaklanan klinik evre biyofarma şirketi Forma Therapeutics’i satın alarak nadir hastalıklardaki varlığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Orak hücreli anemi programını bir adım daha ilerleterek, hastalığın tedavisinde öncü olacak bir portföy oluşturmayı hedefliyoruz.

Dilara Ertuğrul Zeybek, Jens Pii Olesen, Dr. Ömer Buğra Bahadır, Esra Gökşen, İrte Alptekin

Dilara Ertuğrul Zeybek, Jens Pii Olesen, Dr. Ömer Buğra Bahadır, Esra Gökşen, İrte Alptekin

Daha fazla insanın tedavilerden yararlanabilmesi için ileri teknoloji kullanımına önem veriyoruz. Microsoft işbirliği ile büyük veri ve yapay zeka kullanımıyla ilaç keşif ve geliştirme çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyoruz. Microsoft’un bilişim servisleri, bulut ve yapay zekası (AI) Novo Nordisk’in ilaç keşif, geliştirme ve veri bilimi olanaklarıyla birleştirilecek. Aynı zamanda Oxford ve MIT gibi kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle inovasyon çıtasını yükselteceğiz. 2021’de 135 klinik çalışmaya katıldık. Önümüzdeki 3 yıl içinde bunun 3 kat artacağını öngörüyoruz. Kök hücre ve gen tedavileri alanında faaliyetlerimiz var. Kök hücre tedavileri ile Tip1 diyabetin tedavi edilebilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.”

Hastalar endişe duymasın insülinsiz kalmalarına izin vermeyiz

Toplantı sonunda gazetecilerin soruları yanıtlayan Olesen, Türkiye’de son aylarda her 4 ilaçtan birinin bulunamaması üzerine yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı: “Bizim ilaçlarımız hayat kurtaran, hayati ilaçlar. Türkiye’de bazı tedavilere ulaşılamıyor, buna çözüm bulunması gerekiyor. Koşullar bizi zorluyor ancak hastalar endişe duymasın. Hastaların insülinsiz kalmasına izin vermeyeceğiz.”

Novo Nordisk Türkiye, Ar-Ge yatırımları arasında ilk 5’te yer alıyor

Dünyada Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilaç şirketleri arasında yer alan Novo Nordisk her yıl global gelirin yüzde 12’sini hemofili, tip1 diyabet gibi hastalıkları yenilikçi tedavilerle bitirmek amacıyla Ar-Ge’ye aktarıyor. Şirketin Ar-Ge çalışmaları için dünyada 70’den fazla iş birliği var. Novo Nordisk Türkiye, Ar-Ge yatırımları ölçeğinde Türkiye’de ilk 5 ilaç şirketi arasında bulunuyor. Novo Nordisk Türkiye Bölgesel Klinik Araştırma Merkezi de global dünyada oldukça büyük bir öneme sahip. SEEMEA (Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi’ndeki 5 ülkenin Klinik Araştırmaları Türkiye’den yönetiliyor.

Novo Nordisk 100. yılında liseli gençleri Danimarka’da bilimle buluşturacak

Novo Nordisk’in önümüzdeki yıl 100. yıl dönümünü kutlamaları kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden 100 liseli öğrenci, 2023 Ağustos ayında Danimarka’da “Geleceğin Bilim İnsanları Kampı”nda ağırlanacak. Türkiye’den de 10 gencin katılacağı kampta STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) eğitimi odağı ile sağlık, sürdürülebilirlik ve son teknoloji bilim gibi konuları keşfetmek için bir araya gelecek.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla