Zirkonyum, diş tedavisinde yaygın kullanılan koruyucu bir kaplama yöntemidir. Günümüzde giderek daha fazla popüler hale gelen zirkonyum diş kaplama diş sağlığı için pek çok fayda sağlar. Uzun ömürlü ve sağlamdır; sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaratmaz. Genellikle, kırık, hasarlı, aşınmış, şekilsiz ve zayıf dişleri onarmak için kullanılır. Zirkonyumun bu kadar çok tercih edilmesinin bir nedeni de doğal diş görünümüne olan yakınlığıdır. Birçok diş hastalığının tedavisinde kurtarıcı çözümler sunar. Ayrıca estetik gülüş tasarımı için çok yaygın kullanılmaktadır, sorunlu ve kötü görünümlü dişlere estetik bir görünüm kazandırır.
İçindekiler
Zirkonyum diş kaplama, özel bir yöntem kullanılarak uygulanan ve dişin gücünü, şeklini, görünümünü korumaya yardımcı olan özel bir diş tedavisi yöntemidir. Bu kaplama modeli için birçok materyal mevcuttur; en yaygın olanları metal, reçine, porselen ve seramiktir. Sorunlu ve hasar görmüş dişleri hem onarmak hem de kötü görünümünü düzeltmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Metale karşı alerjisi olan kişiler için ideal bir tedavi seçeneğidir. (1)
Zirkonyum, doğada az bulunan bir metaldir; gri-beyaz renkte, parlak ve oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Korozyona (aşınma) karşı çok dayanıklı olduğu için sanayide aşırı dayanıklılık gerektiren makinelerin üretiminde de kullanılır. Zirkon ve badeleyit gibi minerallerden elde edilen zirkonyumun, diş kaplamaları dahil olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. (2)
Diş hekiminizin, zirkonyum kaplama işleminden önce ağız içi ve dişlerizi kapsamlı şekilde muayene etmesi gerekir. Hasta ile birlikte tedavi planı ve sürecin detayları konuşulur. Hastaya lokal anestezi uygulanır ve uyuşmanın gerçekleşmesi için kısa bir süre beklenir. Kaplama yapılacak olan dişler gerekli ölçüde ufaltılır ve diş uçları inceltilir. Hastadan ölçü alındıktan sonra tamamen bilgisayar sistemiyle, laboratuvar ortamında hazırlanan zirkonyum kaplama, birkaç seansta kolayca uygulanır. Seanslar arasında geçici kaplamalar yapılır: Böylece kişi işine ve sosyal yaşantısına ara vermek zorunda kalmaz.
Kaplamalar, kişiye özel olarak CAD/CAM adı verilen cihazlar yardımı ile tamamen el değmeden üretilir. İşlem yapılacak kişi diş kaplamasının renk ve tonu seçimini kendisi yapabilir. Kaplamalar hazır olduğunda dişe uygulanır. Bir sorunla karşılaşılması ya da soru işareti olması durumunda, bir haftalık deneme süresi içinde kaplamalar geçici olarak da dişlere adapte edilebilir. İşlem sırasında hafif bir sızlama görülmekle birlikte, diş ağrısı veya sağlık problemi gelişme riski azdır. Son aşamada, hastadan 6 ayda bir düzenli olarak kontrole gelmesi istenir. (3)
Zirkonyum diş kaplama tedavisi yaş sınırı olmaksızın herkese uygulanabilir. Ancak diş gelişimi tamamlanmamış 18-20 yaş altı kişilere genellikle önerilmez. Bu işlem, hastanın isteği üzerine ya da birçok ağız problemini düzeltmek için uygulanabilir.
Lamine Diş Kaplama nedir? Nasıl yapılır? Avantajları nelerdir?
Zirkonyum kaplamanın en önemli avantajlarından birisi kuvvetli oluşudur. Sağlam ve dayanıklı olan bu malzeme, özellikle arka dişler için iyi bir seçimdir. Zirkonya bazlı kaplamalar oldukça uzun ömürlüdür. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, zirkonya bazlı kaplamaların 5 yıl boyunca metal bazlı kaplamalar kadar başarılı olduğu görülmüştür. Işık geçirme özelliğiyle daha şeffaf bir görünüm sağlayan zirkonyum kaplamalar, doğal dişlere en yakın ve en estetik kaplamalardır. Bu nedenle diş hekimleri ve de hastalar tarafından çok sık tercih edilir. (4)
Zirkonyum maddesi oldukça dirençli ve dayanıklıdır. Buna rağmen doğal dişlerde görülen hasarlar burada da görülebilir. Sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Gerekli özeni göstermek kaplamanın ömrünü uzatır. (5)
Diş implantı nasıl yapılır? İmplant çeşitleri, tedavisi ve ameliyatı
Zirkonyum diş yaptıranların yorumları genel olarak olumlu ve iyi yöndedir. Kullanıcıların çoğu uygulamadan memnundur. Nadir de olsa hekimin işini iyi yapmadığından veya uygulama sırasında ağrı hissettiğinden bahseden kimi yorumlar olabilir.
Zirkonyum, beyaz bir alaşımdır. Zirkonyum alt yapılı porselenler, ön dişlerde dahi oldukça doğal durur. Bu özelliği nedeniyle doğal dişlerle arasında fark yokmuş gibi görünür.
Zirkonyum kaplamalar dişe üst düzey bir işçilikle yerleştirilir. Dişe tam oturur ve bakterilerin oluşması için gereken boşluklar bulunmadığından dolayı çürüme yapmaz.
Zirkonyum kaplamanın ömrü dişin yapısına göre değişiklik gösterir. Genel olarak 5 -15 yıl arası ömür biçilse de gerekli tedbirler alındığı ve bakımları yapıldığı takdirde bu süre 20 yıla dek uzayabilir. (6)
Seramik kaplama varyasyonlarda iki seçenek öne çıkar: zirkonya ve tam kontur zirkonya. İki seçenek de porselen-metal kompozitleri ve tam metal karışımlarını kullanmaya uygundur. Ön ve arka çok üniteli köprüler için en iyi seçim çerçeve zirkonyadır. Bu çok yönlü malzemeyi porselen veya camla maskeleyerek doğala çok yakın bir diş elde etmek mümkündür. Tam kontur zirkonya ise monolitik bir restorasyon olarak daha etkilidir.
Fiyatlar, ilk muayene sonrasında diş hekimleri tarafından belirlenir ve hem dövize göre hem de kişiye özgü olarak değişir.
Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?
Öncesinde SGK kapsamında yer almayan zirkonyum uygulamaları günümüzde SGK kapsamına dahil edilmiştir. Diş hekimliğinde estetik materyallerden sayılan zirkonyum kuronlarını artık SGK fiyatlarıyla yaptırabilirsiniz.
Zirkonyum kaplamalar, diş eti uyumu ve biyolojik uyumları ile doğal dişe en yakın olan kaplama çeşitlerindendir ve zararlı değildir. Metal üstü porselen kaplamalara alerjisi olan kişilerde bile gönül rahatlığıyla uygulanabilir.
Zirkonyum kaplamaların çok az dezavantajı vardır. Bunlardan ilki, bu tedavinin diğer diş tedavilerine göre daha pahalı olmasıdır. Diğer dezavantajı ise sert yapısıdır. Bunlara ek olarak, malzemenin tek başına gerçek dişlerinizle eşleşmesi kolay olmayacağından dolayı daha doğal bir görünüm elde etmek için diğer malzeme karıştırılması gerekir. Fakat tecrübeli hekimlerin ellerinde bu dezavantajlar avantaja dönüştürülebilir.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Uygulama sonrası bazı kişiler nadiren adaptasyon sorunu ile karşılaşabilir. 1-2 gün gibi kısa bir süre diş ağrısı yaşanması muhtemeldir. Ağrı geçmez veya azalmazsa doktor kontrolüne gidilmesi önerilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Ultra-thin monolithic zirconia veneers: reality or future? Report of a clinical case and one-year follow-up,2- Zirconia as a Dental Biomaterial,3- Color in Zirconia-Based Restorations and Related Factors: A Literature Review4- Zirconia Crown as Single Unit Tooth Restoration: A Literature ReviewYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?