Araştırmacılar, Zhang ve Anderson, yeni geliştirilen bu manyetik metamateryalin MRG makinelerinin görüntüleme gücünü önemli oranda arttıracağını, manyetik alan risklerini azaltacağını ve cihaz maliyetlerini bir hayli düşüreceğini vurguluyorlar. Tüm bu olumlu etkiler nedeniyle kliniklerde teşhis için daha az sıra beklenirken tanı güvenliği de artmış olacak. Hatta halen kullanılmakta olan standart makinelere göre binlerce kat daha düşük manyetik alanlar kullanan MRG cihazlarında kullanılabilmesi öngörüyorlar. Bu metamateryal ile tüm dünyada MRG teknolojisinin kullanılabilmesi mümkün hale gelebilir.
Nöral kodlama ile beyin sinyallerinden sentetik konuşma geliştirildi
Bu manyetik metamateryal ile mevcut MRG taramasının iki katından daha hızda net bir görüntü üretebildiğini söyleyen Prof. Dr. Anderson, yakın zaman içinde görüntüleme maliyetlerinin önemli oranda düşeceğini ve kalitenin artacağını dile getiriyor.
MRG, insan vücudunda organ ve doku görüntüleri oluşturmak için manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanarak hastalıkların teşhisine önemli katkılar sunan modern bir görüntüme yöntemidir. Halen doktorlar, hayati organlardaki anormallikleri veya hastalıkları, ayrıca omuriliği ve eklemleri içeren diğer birçok vücut dokusunu tanımlamak için yaygın şekilde MRG kullanmaktadır.
Vücudun hangi bölümünün analiz edildiğine ve gereken görüntünün özelliğine bağlı olarak, bir MRG taraması bir saat veya daha uzun sürebilir. Hastalar uzun bekleme sürelerine maruz kalabilmektedir. Manyetik alan gücünün 1,5T’dan 7 T’ya kadar artırılabilmesi görüntü kalitesini artırmıştır. Fakat yüksek güçte manyetik alan kullanılması güvenlik risklerini beraberinde getirirken maliyetleri de artırmaktadır.
Boston Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen bu metamateryal; 3 boyutlu yazıcıdan üretilen, 3 cm boyunda bakır tellerden oluşan bir dizi sarmal rezonatörden oluşmaktadır. Sarmal rezonatörler bir araya getirildiğinde, bir kişinin diz kapağını veya başını görüntülemeye yardımcı olmaktadır. Bu rezonatör dizileri gövdenin yanına yerleştirildiğinde makinenin manyetik alanıyla etkileşime girerek MGR sinyallerini güçlendirerek görüntü kalitesini artırmaktadır.
Araştırma ekibi metamateryali test etmek için 1,5 T makine kullanarak tavuk bacağı, domates ve üzüm kullanarak denemeler yapmıştır. Manyetik metamateryal sinyal oranında 4,2 kat artış sağlamış, böylece düşük manyetik alan kullanılarak daha iyi görüntüler elde edileceğini kanıtlamışlardır.
Kaynak: Guangwu Duan et al, Boosting magnetic resonance imaging signal-to-noise ratio using magnetic metamaterials, Communications Physics (2019). DOI: 10.1038/s42005-019-0135-7. Haber: https://phys.org/news/2019-06-metamaterial
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?