Epilepsi tedavisi, beyinde bulunan sinir hücrelerinin aşırı elektriksel aktivite üretmesine bağlı ortaya çıkan nörolojik bir hastalık durumunu çözmeye yönelik olarak uygulanır. Nöbet ya da krizlerle kendini gösteren bu hastalıkta uzun süreli tedavi ve izlem çok önemlidir. Uygun ilaçlarla nöbetler kontrol altına alınabilir. Epilepsi tedavisi, nöbet türüne, hastanın yaşına, yaşamına göre her hasta için ayrı olarak değerlendirilir ve en uygun tedavi başlanır. İlaçlara dirençli durumlarda beyin ameliyatları ve pil uygulamaları tedavi seçenekleri arasındadır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni ilaçlar üretilmekte, cerrahi seçenekler artmaktadır. Düzenli bir yaşam, alternatif tedavi seçenekleri ve sağlık kontrolleri ile epilepsi hastaları daha konforlu bir hayat sürebilir.
İçindekiler
Epilepsi, beyinde bulunan sinir hücrelerinin aşırı elektriksel aktivite üretmesine bağlı ortaya çıkan, nöbet ya da krizlerle kendini gösteren, uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren nörolojik bir hastalıktır, halk arasında sara hastalığı olarak ta bilinir. Anormal elektriksel aktivitelerin ortaya çıktığı bölgeye bağlı olarak nöbetlerde çok farklı klinik tablolar izlenir. Nöbet sırasında kaslarda kasılma, titreme, boş bakışlar, dalma atakları, garip davranışlar, şuur kaybı görülebilir. Nöbet geçiren hastaların birçoğunda herhangi bir neden saptanamaz.
Epilepsi nedir? Sara hastalığı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Toplumun %10 u hayatının bir döneminde epilepsi tarzı nöbet geçirebilir. Tek nöbet kişinin epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez. Epilepsi hastalığı iki veya daha fazla epileptik tarzda nöbetin görüldüğü durumlar için kullanılır.
Epilepsi uygun ilaçlar ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastaların %70‘inde ilaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınmaktadır. Tedavi sonrasında bazı hastalarda nöbetler tamamen kaybolur ve ilaç tedavisi kesilebilir. İlaçlara dirençli olan durumlarda beyin ameliyatı ya da pil uygulaması ile nöbetler azaltılabilmektedir.
Tanı konulduktan sonra tedaviye hemen başlanmalıdır. Ağızdan alınan ilaç tedavileri ilk seçenektir. Genellikle günde iki veya üç kez kullanılmaktadır. İki ve daha fazla nöbeti olan hastalara ilaç tedavisi başlamak gerekir. Bazı durumlarda ilk nöbetten sonra da tedavi başlanabilir. İlk nöbet sonrası tedavi başlanması gereken durumlar:
Epilepsi tedavisi öncelikli olarak ilaçlar ile yapılır. İlaç tedavisine rağmen nöbetlerin devam etmesi halinde cerrahi tedaviler yapılabilir. İlaç tedavilerinin yanında düzenli bir yaşam, iltihap ve kronik hastalıkların tedavileri, nöbetleri tetikleyebilecek durumlardan uzak kalınması tedavi başarısında önemlidir. Özellikle çocukluk çağlarında ilaçlara dirençli epilepsi hastalarında diyetin de faydası olmaktadır.
Epilepsi tedavisinde amaç en az yan etki ile nöbetleri kontrol altına almaktır. İlaç seçimi nöbetin özelliğine göre değişmektedir. Bazı nöbet türlerine iyi gelen ilaç diğer nöbet türlerini arttırabilmektedir. İlaç seçimi nöbet özelliklerine, hastanın yaşına, cinsiyetine, eşlik eden hastalıklarına, kullandığı ilaçlara ve ilaçların yan etkilere bağlı olarak her hasta için ayrı ayrı değerlendirilir. İlaç tedavisi tek bir ilaç ile düşük dozda başlanır. İlaç tedavilerine rağmen nöbetlerin devamı halinde cerrahi tedavi düşünülebilir.
Hastalarının %60-70 inde doğru ilaç kullanımı nöbetleri kontrol altına alabilmektedir. Çoklu ilaç tedavilerine rağmen hastaların %30 unda nöbetler devam etmektedir.
İlaçlar düşük dozda başlanır. Tek ilacın yüksek dozlarda kullanılmasına rağmen nöbetler devam ediyorsa ilaç değişimi yapılır ya da ikinci ilaç eklenebilir. İlaçlar ağızdan günün aynı saatinde genellikle iki ya da üç kez alınır. İlaçlar tok karına alınmalıdır.
Epilepsi krizi (sara nöbeti) geçiren hastaya nasıl müdahale edilmeli?
İlaca dirençli epilepsi tedavisinde yeni bir seçenek: Epilepsi cerrahisi
İlaçların erken ve geç dönem yan etkileri olabilir:
Uzun süreli epilepsi ilaçlarını kullanmaya bağlı:
Lyrica nedir? Niçin işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Beyin tümörü, damarsal patolojiler ve gelişimsel beyin bozuklukları gibi nöbete neden olan yapısal bir bozukluğu olan hastalar cerrahiden en çok fayda gören hasta grubudur. Nöbeti başlatan tek bir odak olduğu tespit edilen hastalar cerrahiden oldukça fayda görmektedir.
Epilepsiye eşlik eden ilerleyici bir hastalığı olanlarda cerrahi düşünülmez. Ayrıca ilerlemiş şizofreni hastaları ameliyat sonrası iyi uyum sağlayamayabilirler, bu yüzden cerrahi için uygun aday değildirler.
Ameliyat birkaç hafta süren hazırlık aşamasıyla başlar. Ameliyat kararı nöroloji, beyin cerrahi, psikiyatri ve radyoloji bölümlerinin ortak kararı ile alınır. Hazırlıklar girişimsel olmayan işlemlerle başlar:
Bu testler sonrasında üç karar ortaya çıkabilir:
Bazı hastalara konuşmanın beynin hangi tarafından kontrol edildiği, bellek durumu, damarsal yapıların incelenmesi için anjiyografi de yapılabilir.
Epilepsi ameliyatı iki şekilde yapılabilir:
Bölgesel başlangıçlı epilepsi türlerinde uygulanılır. Bu hastalarda beyinde nöbeti başlatan bölge vardır ve bu bölge görüntüleme ve EEG testleriyle tespit edilebilir. Epilepsi odağı EEG ve görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilen damarsal bozukluk, kitle veya benzeri bir anormallikse ameliyat sonrası başarı şansı yüksektir. Yapılan testler neticesinde tespit edilen epilepsiyi başlatan beyin bölgeleri çıkartılabilir:
Epilepsiye neden olan kısım çıkartıldığında ciddi bozukluklara neden olabilecek durumlarda nöbet yayılım yolları kesilerek daha az yan etkiyle nöbetlerin azaltılması planlanır. Her iki beyin yarım küresi arasındaki bağlantıları kesmek bu ameliyat türlerinden biridir. Ani düşmelerle seyreden atonik nöbetlerde ve dirençli sekonder jeneralize adlı nöbet türelerinde faydalı olabilir.
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 12 yaş sınırı koymuşsa da ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde daha küçük yaşlardaki hastalara uygulanmış ve fayda sağlanmıştır.
En az iki yıl uygun dozda çoklu ilaç kullanmasına rağmen nöbetleri devam eden ve beyin ameliyatına uygun olmayan veya ameliyat olmasına rağmen nöbetleri devam eden hastalara pil uygulaması yapılabilir. Hastada kalpte ritim bozukluğu, vasovagal senkop, depresyon harici ilerleyici bir hastalığı, nefes darlığı, astım gibi akciğer hastalığı veya ülser varsa pil uygulaması yapılmaz.
Hastaların yaklaşık yarısında nöbet sıklığında %50 den fazla azalma tespit edilmiştir. Hastaların %24 ünde nöbet sıklığında herhangi bir fark tespit edilmemiştir. Hastaların %2-5’ inde ise tam nöbetsizlik sağlanabilmiştir.
Pil uygulaması geri dönüşümü olan bir ameliyattır. Beyin ameliyatlarına göre daha kısa ve kolay bir cerrahi işlemdir.
Ameliyat anestezi altında yapılır. Boynun sol tarafına ve göğüs sol tarafına iki kesi yapılır. Boyun kısmına elektrotlar göğüs bölgesine ise pil yerleştirilir. Elektrotların kablo şeklindeki uzantıları cilt altından pile bağlanır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak bir saattir. Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalınır.
Bu yöntem kısmen pil uygulamasına benzer ancak buradaki fark göğse yerleştirilen uyarıcıdan çıkan kablolar ile beyin özel bölgelerine yerleştirilen elektrotların direkt uyarılmasıdır. Ancak beyin kanaması gibi önemli yan etkiler ortaya çıkabilmektedir.
Ketojenik diyet, beslenmeden karbonhidratların (şeker) azaltıldığı, yağ içerikli besinlerin arttırıldığı bir diyet türüdür. Normal koşullarda vücut enerji ihtiyacını şekerlerden sağlar. Bu diyet ile şeker miktarı azaltılarak vücudun enerji olarak yağları kullanması sağlanır. Enerji sağlanırken yağlardan keton adında maddeler oluştuğu için ketojenik diyet adıyla alınır. Bu diyet ile özellikle çocuklarda ilaçlara dirençli epilepsi türlerindeki nöbetlerde azalma izlenmektedir. Diyete başlama süreci hastanede takip edilmelidir.
Diyete açlık ile başlanır. Diyetin ilk günlerinde kusma, sıvı kaybı, kan şekerinde düşüklük ve nöbet gözlenebilir. Diyetin faydasının anlaşılması için en az 2 ay uygulanmalıdır. Faydası olması halinde diyet 2 yıl yapılabilir.
Ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? İdeal diyet listesi ve örneği
Yetişkinler için Modifiye Atkins Diyeti tavsiye edilir. Bu diyette kalori ve sıvı kısıtlaması olmaz, protein diyetin %35 olacak şekilde ayarlanır ve karbonhidrat kısıtlamasına gidilir. Bu diyete başlarken hastanede yatış gerekmez.
Yasemin, papatya, lavanta, tutku çiçeği, kediotu gibi bitkiler rahatlatıcı etki vermeleri nedeniyle nöbet sıklığını azaltabilmektedir.
Kedi otunun faydaları nelerdir? Uykusuzluğa iyi gelen çayı nasıl hazırlanır?
Kenevirin işlenmesinden sonra elde edilen ve içerisinde Kannabidiol isimli bileşiği içeren bu maddelerin epilepsi nöbetlerini azalttığına dair çalışmalar vardır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi marihuanadan elde edilen Epidiolex isimli ilacın kullanılmasına dirençli epileptik nöbetlerle seyreden Dravet ve Lennox-Gastaut sendromları için onay vermiştir. Tedavide ilk seçenek değildir. Epilepsi ilaçlarının düzenli kullanılmasına rağmen devam eden nöbetlerde alternatif olarak kullanılabilir.
İlaç başlanmadan önce karaciğer enzimleri kontrol edilmelidir. İlaç sabah akşam günde iki kez alınır. Başlangıç dozu 5mg/kg olacak şekilde ayarlanır. Bir hafta sonra 10 mg/kg a çıkılır. Yakınmalarda azalma olmaz ise haftada 5 mg/kg artırılacak şekilde günde 20mg/kg dozuna kadar çıkılabilir.
Gingko biloba, biberiye, rezene, adaçayı, okaliptüs, çörek otu, karakafes otu, kava biberi, schizandra bitkisi, üç bardaktan fazla yeşil çay nöbetleri tetikleyebilir. Greyfurt ve nar suyu nöbeti doğrudan tetiklemez ancak epilepsi ilaçlarının dozlarını etkileyebilir.
Epilepsi hastalarının tamamen iyileşme şansı vardır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?