70 yaş sonrası gelişen kireçlenmeye çözüm: Endoskopik disk cerrahisi

Kategori: Kireçlenme, Ortopedi Print

İleri yaş hastalığı olarak bilinen kireçlenme, hastalarda yürüme güçlüğüne ve bel ağrısına sebep oluyor. Omurga hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan ve hastanın günlük yaşantısına daha hızlı dönmesini sağlayan endoskopik disk cerrahisi, klasik tedavi yöntemlerinin neden olduğu sorunların en aza indirildiği yöntemdir. Özellikle bel fıtığı tedavisinde tercih edilen yöntem, artık kireçlenmeye bağlı oluşan omurilik darlıklarında da sıklıkla uygulanıyor. 70 yaşından sonra ameliyat edilemez düşüncesiyle tedavi edilemeyen hastalar, endoskopik disk cerrahisi sayesinde sağlıklarına kavuştuğunu ve yürümeye yeniden başladıklarını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Okan Karaeminoğulları endoskopik disk cerrahisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

  • Belimizde hareket etmemizi sağlayan birçok küçük eklem bulunuyor. Zamanla bu eklemlerin dıştaki kemik yapısı artarak, omuriliğe doğru baskı yapmasına kireçlenme denir. Doğumsal ve genetik faktörlerin etkisi olmasına karşın, hastalık sıklıkla ileri yaşta gözlemlenir.
  • Orta yaş olarak ifade edilen 45 yaş sonrası herkeste kireçlenme oluşur ancak klinik olarak yansıması ya da hastanın ameliyat ihtiyacı hastanın omurgasına bakış açısı ve doğumsal sürecine bakmak ile alakalıdır. 45-60 yaşları arasında %3 oranında görülürken, 60 yaşından sonra %15-20 arasında görülür.

Sabah yorgunluğu deyip geçmeyin

Hastalık genelde süreç halinde ilerler. Kadın ve erkekte eşit oranlarda görülen kireçlenme de ilk zamanlar kişide bel ağrısı, sabah uyandığı zaman tutukluk, harekete başlarken ağrı ancak hareketin devamında ise ağrının azalması gözlemlenir.  İlerleyen zamanlarda yürüme güçlüğü, yürürken aniden durma ihtiyacı, bacaklara yayılan ağrı ve uyuşukluk ile kanal darlığı ortaya çıkabilir.

Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

70 yaş sonrası ameliyat olamaz tabusu yıkıldı

Kireçlenme ilerlediği zaman bel ağrısına ya da kanal darlığına sebep olur. Kanal darlığı ileri derecede olduğunda hasta eğer yürüyemiyor ise omuriliğin genişletilmesi gerekir. Hastalığın genel tedavisinde kullanılan açık cerrahi ile vidalama uygulamaları yapılıyordu. Ancak 70 yaş sonrası hastalarda, ameliyat ve ameliyat sonrası süreç zorlu oluyordu.

Bu nedenle de çoğu ileri yaşta olan hastalara “büyük ameliyat” denilerek sabretmesi öneriliyordu. Yaşam süresinin daha fazla uzamasına bağlı olarak tedavi edilmeyen hastalıklarda kişinin hastalığı kronikleşebilir ya da sakat kalabilir. Ömür boyu bir uzvunda rahatsızlık, hareket kaybı, yürüme problemi yaşayabilir. Hasta problemleri geçmediği için de ağrılı ve depresif bir sürece geçebilir.

Lokal anestezi altında kireçlenme tedavi ediliyor

  • Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlayan ve halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak da bilinen endoskopik disk cerrahisi günümüzde fıtık dışında da kireçlenme olan bel hastalarında da kullanılmaya da başlandı.
  • Lokal anestezi altında yapılan işlemde, hastaların tetkikleri yapılarak özel bir masaya yatırılıyor. Büyük bir kesi yerine, ciltte yarım santimlik giriş deliğinden, çalışma kanülüne sokulan endoskopi ile tüm cerrahi işlem gerçekleştiriliyor. Özel ve yüksek teknolojili cihazlar ve endoskopi ile ilgili bölge görülüyor, siniri sıkıştıran fıtık, kemik dokusu tespit edilerek, vücuttan yine aynı giriş deliğinden çıkartılıyor. İşlem ortalama 45 dakika içerisinde tamamlanıyor.

Kapalı cerrahinin avantajları

  • ERTESİ GÜN TABURCU: Endoskopik olarak uygun seçilmiş hastalarda, iyileşme süreci daha hızlı. Ameliyattan iki saat sonra hasta yürütülüyor. Ertesi gün ise taburcu olarak sosyal yaşantısına dönüş sağlanıyor. Ameliyatın ertesi günü yönetim kurulu toplantısına katılan hastalarımız var.
  • KOMPLİKASYONU AZ: Lokal anestezi uygulanması, genel anestezide oluşabilecek riskleri ortadan kaldırıyor.
  • ENFEKSİYON OLUŞMA RİSKİ DÜŞÜK: Ameliyat sırasında dikişin az olması, oluşabilecek enfeksiyon riskini en aza indiriyor.
  • VİDA İLE OMURİLİK HASARI YOK: Ameliyatta alan genişledikçe, omurilik üzerinde daha fazla hasar verilebiliyor ve vidalama gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Ancak bu yöntem sayesinde cerrahide alan küçük tutulduğu için vidalama ihtiyacı daha azdır.
  • KAN NAKLİ GEREKMİYOR: Ameliyat sırasında kanama oluşmadığı için kan nakli gibi ihtiyaçlar oluşmuyor.

Kireçlenme hastalığına mucize çözüm: Kolajen peptit

Çok dikiş iyi cerrah algısı değişti

Eskiden hem doktorlar hem de hastalar arasında ne kadar büyük kesi uygulanırsa, ameliyatın o kadar başarılı olduğu düşünülürdü. Hastalar vücutlarındaki dikiş sayısı arttıkça doktoru ile övünürdü. Artık teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, bu durum tersine döndü. Hastalar, az dikiş ile ameliyatlarını tamamlamak istiyor.

Bel fıtığı nezle gibi sık görülüyor

Bel ağrısı ve bel fıtığı toplumda sık görülür. İnsan ömrünün en az bir bölümünde bel ağrısı yaşayan kişilerin sıklığı yüzde 80 oranlarında. Nezleden sonra, kişilerin hastahaneye en çok başvuru sebepleri bel ağrısı ve bel fıtığıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla