Etkinlik sonrası yapılan basın toplantısında, Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk ve Nestle Health Science Türkiye Genel Müdürü Hanzade Yaz hazır bulundu. Toplantıda altmış beş yaş ve üzerindeki bireylerin yeterli ve sağlıklı beslenmesi, kas kaybının engellenmesi, bilinçsiz diyet ve kilo kaybının zararları konuları ele alındı.
Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, “Geriatri, altmış beş yaş ve üstü bireylerin hastalıkları, fonksiyonel durumları, sosyal yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Amacı yaşlının mevcut sağlığını korumak, hastalıklarını tedavi etmek, bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine yardımcı olmak ve yaşam kalitesini artırmaktır.
Basit bir tanımlama ile Geriatri “yaşlı tıbbı”dır. Toplumların yaşlanması 20. yüzyılla gelişen bir kavramdır. Dünya nüfusunun yaşlanması ile Geriatri ve Gerontoloji Bilim Dallarına ihtiyaç artmıştır. Türkiye’de yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 17 artarak 7 milyon kişi olmuştur. Yaşlanmayla birlikte hastalık sayısı ve kısıtlılıklar artmakta, bunda rol oynayan faktörlerden biri olan beslenme, yaşlıda daha da önemli hale gelmektedir. Kampanya ile Huzurevlerinde veya toplum içinde yaşayan yaşlı bireyleri ve toplumu, doğru beslenme ve diyet konusunda bilinçlendirmeye çalışacağız” diye konuştu.
İleri yaşlarda kilolu olmanın zayıf olmaktan daha iyi olduğu, bunu sağlarken de proteinden zengin beslenmenin gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erdinçler, “İştah azalması ileri yaşlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Yetersiz beslenen yaşlılarda; kas kütlesinde ve kas gücünde azalma düşme ve kırık riskini artırır, fiziksel kapasiteyi azaltır, yaşlıyı bağımlı hale getirir. Uzmana danışmadan yaşlının zayıflamak için diyet yapması doğru değildir. Yapılan çalışmalar normal veya fazla kilolu olan yaşlıların hastalıklarının tedavisinin başarı oranlarının zayıf olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür” dedi.
Yaşlı bireylerde yeterli ve doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan ise “Üç yaşlıdan ikisi bir öğünü atlamakta, günlük enerji ve besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yaşlılarda öğün atlanması yetersiz beslenmenin bir göstergesidir. Genellikle sabah kahvaltısı atlanmaktadır. Tüm gece açlık sonrası güne sağlıklı başlayabilmek için mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltı yapmak kadar kahvaltıda tüketilen besinlere de dikkat edilmelidir. Çay yerine süt, taze sıkılmış meyve suları veya bitki çayları tercih edilmelidir.
Yaşlıların sağlıklı beslenmesi için reçel, yağ gibi sadece enerji içeriği yüksek besinler yerine az yağlı peynir, yumurta gibi protein değerleri yüksek, domates-salatalık gibi vitamin ve mineralleri zengin besinler tercih edilmelidir. Her ana öğünde besin çeşitliliği sağlanarak, ihtiyaç duyulan miktarlarda besin tüketilmelidir. Yine farklı öğünlerde, aynı besin grubundan farklı besinler seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Sebze-meyve tüketimi artırılmalı, şeker ve doymuş yağ tüketimi ise azaltılmalıdır. Su ve diğer sıvılar da yeterli miktarda tüketilmelidir” diye konuştu.
Yaşlanma ile oluşan kas kaybı olarak adlandırılan sarkopeni hakkında bilgi veren Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk, “Tüm yaşlılarda yaşlanmanın sonucu olarak kas kaybı oluştuğunu bilmeli, sarkopeni açısından değerlendirmeliyiz. Baldır çapı ölçümü ile kas miktarını değerlendirebiliriz. Türkiye verilerine göre baldır çapı sonucu 33 cm’den küçükse kas kaybı anlamına gelmektedir.
Kas işlevini, yürüme hızı ve el kavrama gücü ile de tespit edebiliriz. Yürüme hızı, düz bir zeminde olağan yürüme hızında 4 metre yüründüğünde metrede 0,8 saniyenin altına kalırsa kaş işlevselliğinde azalma olabileceğine işarettir. Sarkopeni yaşlılarda sık, hastalıkları olan yaşlılarda daha sık görülmektedir. Ankara’da bir huzurevinde, 65 yaş üzeri bireylerde yapılan çalışmada sarkopeni sıklığı %29 olarak bulunmuştur.” dedi.
Zayıf veya kilolu olmak fark etmeksizin, kas kaybını önlemek için yeterli proteinden zengin beslenmenin gerekli olduğunun altını çizen Öztürk, “Proteinler kaslarımızın yapı taşıdır. Her öğünde protein içeren gıdalardan tüketilmelidir. Protein yapımının azalması, protein yıkımının artması, sinir-kas bütünlüğünün bozulması, kastaki yağ miktarının artması sarkopeniye neden olmaktadır. Hareketliliğin azalması ve yetersiz beslenme sarkopeni için risk faktörleridir.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan Nestle Health Science Türkiye Genel Müdürü Hanzade Yaz ise, “Nestlé Health Science hastalar, doktorlar, diğer sağlık profesyonelleri ve tüketiciler için sağlık yönetiminde beslenmenin tedavi edici rolünü odağına almaktadır. Bu beslenme alanının adına terapötik (tedavi edici) beslenme diyebiliriz. Bu yönüyle geliştirdiğimiz ürünler gıda ve ilaç arasında bir alana hitap etmektedir. Beslenmenin sağlık üzerine etkisinin olduğu her alana bizim odak alanımız diyebiliriz.
Yaptığımız işleri üç alanda topluyoruz. Birincisi, akut ve spesifik hastalıkların tedavisine destek veren geri ödemeli medikal beslenme ürünleri. Şu an Türkiye’de sadece bu alanda faliyet gösteriyoruz. Ürünlerimiz, beslenme desteği gereksinimi olan yaşlı bir hastadan pediyatrik bir hastaya, aynı zamanda yaşamsal anlamda kritik desteğe ihtiyacı olan bir kanser hastasından bir yoğun bakım hastasına kadar pek çok hastalığın yönetiminde tedavi bütününün bir parçasıdır.
İkincisi, tüketici sağlığı ve tüketici bakımı. Burada daha çok korumaya yönelik ürünlerimiz var. Geri ödemesi olmayan ve daha çok eczanelerde satılan ürünler. Üçüncüsü ise henüz araştırma aşamasında olan beslenme çözümleri ki, burada doğrudan terapötik (tedavi edici) ürünleri geliştiriyoruz. Nestle Health Science hayatın her evresinde özel gereksinimleri olan tüketicilere, bilime dayanan beslenme ürünleri ve hizmetleriyle sağlık konusunda destek sağlayarak yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olmaktadır.
Bu proje ile yaşlılıkta bilinçsiz yapılan diyetin önüne geçmeyi amaçlıyor ve yaşlılarda artan protein ihtiyacının karşılanması için öğün atlanmamasının önemini vurguluyoruz. Yüksek proteinli diyetlerden oluşan beslenme tavsiyeleri ile 65 yaş üstü bireylerde beslenme bilinci oluşturulmasına yardımcı olmak niyetindeyiz. Akademik Geriatri Derneği’ne böyle bir sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer alma fırsatını bize verdikleri için çok teşekkür ederiz.” dedi.
Etkinliğin gerçekleştiği Etiler Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşayan yaşlı bireyler de söz alarak, “Bu merkezde haftanın üç günü spor derslerine katılıyoruz, yoga yapıyoruz, düzenli ve sağlıklı beslenme imkanları mevcut, sosyal aktiviteler konusunda da oldukça iyiyiz” sözlerini ifade ettiler.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?