Ek gıdalar ile ilgili yanlış bilinen konularla ilgili bilgi veren Dr. Hallaçoğlu, ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini ve bu gıdalara bir yaşından önce başlanmaması gerektiğini vurguladı.
Bebek ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Uyarılar ve öneriler
Arılar bal yaparken adı kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur.
Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir.
Yenidoğan bebek sarılığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal,çilek,kivi,yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Çocuklarda aşıdan sonra dikkat edilmesi gereken 4 kritik belirti
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?